EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Достъпни цени, по-чисти производства – енергийният план на БГ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Достъпни цени, по-чисти производства – енергийният план на БГ

mail10:01 | 27.11.2023прегледи 1341 коментарикоментари 0


„Основните приоритети в една енергийна стратегия са  по-чисти производства и най-вече достъпни цени за потребителите. Без стабилна енергийна система не може правилно до функционира икономиката.“

Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова пред аудиторията на организираната от нея конференция „Енергийна стратегия на България: план за енергийна сигурност“, която се проведе в Народното събрание.

Тя отбеляза, че целта на форума е да не само да се покаже постигнатото дотук, но и да се начертае ясен план за действие в близкото и далечно бъдеще: „Последните 3 години на политическа нестабилност ни костваха доста пропуснато време и ползи. Не успяхме да изградим дългосрочен план за развитие на енергийната ни система, който да получи подкрепата на всички политически партии.“

Евродепутатът отчете позитивно, че Министерството на енергетиката публикува  миналия петък проект за Стратегия за устойчиво енергийно развитие на енергетиката на България до 2050 г. „Това, което ми липсва в нея, а и в други подобни стратегии, е ясно разписване на проектите, които искаме да реализираме в следващите 10-20-30-40 години. Все пак има напредък, защото в новия документ се говори за реализиране на нови ядрени блокове, които да заместят сега действащите, които неминуемо ще бъдат изведени от експлоатация. Липсват конкретни проекти обаче за замяна на ТЕЦ-овете“, коментира Пенкова. 

Тя открои целта на организираната от нея конференция- да се очертаят различните сфери, в които българската енергетика има възможност да се развива през следващите десетилетия: „Идеята ми е да чуем от експертите кои са сферите, в които имаме конкурентно предимство и къде можем да постигнем най-голяма добавена стойност за икономиката ни.“

Цветелина Пенкова припомни, че ядрената енергия е ключов компонент от енергийния микс и сигурност на България и е основополагаща за зеления преход в Европа. „ България е една от държавите, които развива ядрената технология и има опит в експлоатирането на ядрени мощности. Искам в тази дискусия да ви покажем защо имаме нужда от развитие на тази технология, която неправилно досега се представяше като остаряла и несигурна, а всъщност е една от най-иновативните и е отрасъл, в който Европа в глобален лидер в стандартите за безопасност“, изтъкна тя.   

„България може да има ключова роля в определянето на европейската енергийна политика“, изтъкна Цветелина Пенкова. Тя отбеляза, че след почти 6 месеца преговори по законодателния акт за промишленост с нулеви нетни емисии в Европейския парламент е успяла да провокира разширяване на списъка с технологии, които ще помогнат да се достигнат целите за климатична неутралност- с ядрената енергетика и технологиите за улавяне, пренос и използване на въглероден диоксид, което беше приоритет за циментовата  индустрия.

Тя изтъкна, че е увеличено финансирането спрямо първоначалното предложение на ЕК, което се ограничаваше единствено до използването на държавна помощ. „Дадохме свободата на всяка държава сама да избира кои от технологиите ще дефинира като стратегически от този по-широк списък, а не от няколко предварително избрани, както беше предложението на Европейската комисия“, отбеляза Пенкова. 

Проектите, които бъдат избрани от държавите-членки като стратегически за тях, ще имат достъп до 13 милиарда евро по новосъздадения фонд STEP. „Това ще гарантира, че тези нови предприятия няма да отидат само в 2-3 големи страни, които имат по-дълбоки джобове и могат да си позволят голяма държавна помощ, за да привлекат още по-големи инвестиции“, поясни евродепутатът . 

В заключение Цветелина Пенкова обобщи: „Европа и България имат технологиите, иновациите и хората. Изберете европейските технологии, това е начинът да останем конкурентоспособни. Отвъд политиката и идеологията стоят науката и прагматизмът.“

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038