EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Доставките на газ за България -40%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доставките на газ за България -40%

mail15:50 | 30.10.2014прегледи 1352 коментарикоментари 0


Доставките на газ за България са ограничени с до 40 процента дневно от началото на седмицата. Това съобщи за "Хоризонт" изпълнителният директор на "Булгаргаз" Дафинка Янкова. Тя обаче увери, че намалението няма да се отрази на крайните потребители.

Официално предупреждение от руската компания за ограничаване на доставките засега не е получено, каза Янкова. Проблемът, по данни от експертите, е технически. От "Булгаргаз" твърдят, че по- малките количества няма да засегнат крайните потребители и топлофикациите, тъй като в Чирен има газ, който може да посрещне върхови потребности за 14 дни. От "Булгаргаз" обаче са решили да ограничат превантивно доставките за топлофикациите с неплатени дългове от първи ноември. Това се отнася за парното в Перник и Русе. Дружеството "Булгаргаз" очаква отговор от общинския съвет кой ще поеме дълговете на Топлофикация-София, както и от топлофикациите в Плевен, Бургас и Враца. От "Булгаргаз" са изпратили писма до всички топлофикации, че заявените от тях количества природен газ ще бъдат намалени с до 50 на сто, това уточни за "Хоризонт" заместник-председателят на камарата на енергетиците Валентин Терзийски, но засега това предупреждение не е влязло в сила.

Терзийски уточни, че по негова информация намаляването на доставките е отменено тази сутрин:

Трябваше от 8.00 часа тази сутрин да има 50 процента намаляване на количествата подаване към топлофикационните дружества. Как ще посрещнем една евентуална нова газова криза, зависи и от готовността на дружествата в сектор "Енергетика".

Тяхното финансово състояние е твърде тежко:

Точно така. Наистина положението е доста, доста по-различно от 2009-а от гледна точка на финансова обезпеченост. Смятам, че този път ситуацията ще бъде доста по-драматична.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg