EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дончев: Успешния туризъм продава усещания и мечти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дончев: Успешния туризъм продава усещания и мечти

mail12:15 | 07.06.2012прегледи 435 коментарикоментари 0


За успехи в туризма България трябва да се научим да продаваме усещания, символи, желания и мечти. Това каза министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, цитиран от bTV. Той участва в Кюстендил в конференция за въвеждане на интегрирани системи за управление в сферата на туризма. Услуги с добавена стойност липсват на българския туризъм, според министър Дончев. Имаме голям потенциал в сферата на културния, екологичния и на опознавателния туризъм. Инвестициите чрез европейските фондове могат да бъдат в инфраструктурата и социализация на всички туристически атракции. В ОП "Регионално развитие" имаме ресурс в размер на 387 000 000 лв., от който три четвърти е договорен с проекти, каза още министърът. Туризмът в България формира 10% от БВП. Министърът по управление на средствата от ЕС подчерта, че ВиК инфраструктурата е най-изостаналата в България. И припомни, че инвестиции в сектора не са правени от 70 години. Голямото предизвикателство, според него, са инвестициите в сектора "Води". Това са най- сложните инвестиционни обекти като обем и като сложност и за държавата, и за местните власти. Дончев очаква това да бъде темата по отношение на инвестициите в следващите години. При средна загуба от 60%, това трябва да е най-приоритетната инвестиция. Съоръженията са стратегически - и за живота, и за здравето, особено в контекста на промени в климата, допълни министър Дончев. 120 млн. лева е стойността на сключените договори на общините в област Кюстендил като бенефициенти по структурните фондове на ЕС. 10% от тях вече са разплатени.

До 2013 г. България трябва да е готова с договора за партньорство с ЕС, със Закона за управление на европейските средства и с текстовете на всички оперативни програми. Тези три основни приоритета открои министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев в изказването си на Международната Конференция на тема: „Използване на средствата от ЕС: Национални приоритети. Опитът на Полша", съобщи пресцентърът на министър Дончев.
Бъдещият Закон за управление на средствата от ЕС трябва да кодифицира процеса на използването на европейските фондове и да даде яснота, устойчивост и сигурност за всеки един участник в системата. Министърът по управление на средствата от ЕС за пореден път посочи, че едно от най-големите предизвикателства пред България е до края на 2013 г. да съумее да усвои толкова от европейските фондове, колкото е усвоила от 2007 година досега. Той прогнозира, че истинските трудности ще дойдат от съчетаването на всички тези ангажименти с навлизането на програмирането в зряла фаза. Томислав Дончев изрази надежда, че до края на годината ще бъдат приети новите регламенти, по които да се работи.
В хода на дискусиите изявени експерти от Полша споделиха опита на страната си и научените уроци от използването на средствата от ЕС. Гости на конференцията бяха представители на правителството на България, посланиците на страните-членки на ЕС, народни представители, представители на общини, областни администрации, бизнес сектора и на неправителствените организации.
Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев беше домакин на Международната конференция, която се проведе в УНСС. Съорганизатори на форума бяха посолството на Република Полша и списание „Фондове, програми, проекти".
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg