EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дончев: Повечето общини имат капацитет за европроекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дончев: Повечето общини имат капацитет за европроекти

mail15:35 | 25.11.2010прегледи 828 коментарикоментари 0


Повече от 50 процента от общините в България имат капацитет не само да подготвят проекти по европейските програми, но и да ги управляват. Българските общини вече са доста активни в използването на безвъзмездното европейско финансиране за местните си приоритети. Това е заявил днес, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет, министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев на среща с Артур Перейра и Йохан Сауенс - членове на мисия на Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа. Те са на двудневно посещение у нас, за да оценят състоянието на местната демокрация в България. Визитата е част от мониторинга на приложението на Европейската харта за местно самоуправление, която България ратифицира през 1995 г., се посочва в съобщението.
От общо 264 общини в страната само 14 нямат нито един спечелен проект за финансиране по оперативните програми. Има обаче общини, които изпълняват по 14-16 проекта, е съобщил министър Дончев. По думите му в момента средствата от ЕС са много силна подкрепа за осъществяване на общинските политики.
Основно благодарение на тези пари бяха обновени и продължават да се обновяват училища и детски градини, църкви, театри, пътища, е посочил министърът.
Според него при разработването и изпълнението на проекти не е важно колко голяма е общината, а е важно оползотворяването на евросредствата да е приоритет за местната власт. Томислав Дончев е посочил, че активно се работи за укрепване на капацитета на общините чрез обучение на експертите в администрациите за изготвяне, управление и контрол на проекти. Местните власти вече активно могат да ползват и финансова подкрепа от фонда ФЛАГ.
Ускорихме плащанията по оперативните програми, опростихме правилата за кандидатстване, съкратихме сроковете за обработка на документи. За да насърчим участието на общините и да подпомогнем осъществяването на големите инфраструктурни проекти, увеличихме размера на авансовите плащания на 35 процента, отбелязал министърът по време на срещата.
Представителите на Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа ще имат срещи и с членове на Управителния съвет на НСОРБ, с членовете на делегацията на българските общини в Конгреса на местните и регионалните власти. Артур Перейра и Йохан Сауенс ще разговарят още с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с председателя на Сметната палата Валери Димитров, с председателя на Конституционния съд Евгени Танчев, с омбудсмана Константин Пенчев и други.
След приключването на мисията ще бъде разработен и представен пред Конгреса подробен доклад с резултатите от мониторинга, се допълва в съобщението.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg