EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дончев: Изплатени са 13 % или €1 млрд. от еврофондовете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дончев: Изплатени са 13 % или €1 млрд. от еврофондовете

mail15:30 | 11.07.2011прегледи 819 коментарикоментари 0


"През 2010 г. сме усвоили пет пъти повече еврофондове, отколкото в периода 2007-2009 г.", заяви българският министър Томислав Дончев, отговарящ за държавната политика по управление на средствата от Европейския съюз, в интервю за румънския информационен сайт Хотнюз. Министър Дончев посочва, че решението за създаване на българското министерство за еврофондовете през 2010 г. е било политическо решение и не е било по директна препоръка на Европейската комисия. Той подчертава, че създаването на това министерство, което не е самостоятелно, а е част от Министерския съвет, е имало за цел да подобри координацията между различните финансови инструменти, както и координацията с Европейската комисия.
На въпрос дали това, че преди 2010 г. България е загубила еврофондове в размер на 800 милиона евро, е причина за създаване на министерството, министър Дончев казва, че това не е пряката причина, тъй като става въпрос за по-стара ситуация, свързана с предприсъединителните фондове. Попитан дали след създаването на министерството все още съществуват проблеми и нередности в тръжните процедури, Дончев отговори, че "нередностите са (...) част от процеса. Някои от тях са просто грешки, каквито се случват във всички страни членки".
"Имаме установена методология, чрез която, ако открием нередности, прилагаме финансови корекции", казва министърът, като добавя, че процентът на финансовата корекция може да бъде между 2 и 100 %. "Това е ефективна и бърза операция, чрез която се "изчистват" нередностите", отбелязва Томислав Дончев. Във връзка със създаването от 2010 г. на специален отдел от прокурори, които да разследват подозренията за злоупотреби с еврофондове, министърът коментира, че "това е много ефективен инструмент" за разследване на подобни злоупотреби. Дончев казва, че знае за съществуването на "ясна препоръка" от Европейската комисия за създаването на подобно министерство и в Румъния и че председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу е изпратил писмо до премиера и президента на Румъния с такава препоръка. Във връзка с временното спиране на плащането на сумата от 800 милиона евро по Оперативна програма "Регионално развитие" за Румъния министър Дончев казва, че това "не е катастрофа. Най-важното е в ограниченото време, с което разполагате, да вземете необходимите мерки за корекция".
На въпрос дали някой е бил подведен под отговорност за загубата на 800 милиона евро от еврофонодвете за България преди 2010 г. министърът казва, че това е била "най-голямата загуба за бившето правителство". "Не знам дали някой е бил подведен под отговорност. Според моя анализ загубата на 800 милиона евро беше и основната причина, поради която предишното правителство загуби изборите", казва Дончев.
Той подчертава, че миналата година директните плащания са се увеличили пет пъти спрямо 2007 г., 2008 г. и 2009 г. "В момента сме на 13 % с плащанията по програмите, финансирани от еврофонодове. Тоест извършили сме плащания от 1 милиард евро, а в края на миналата година плащанията бяха 200 милиона евро. Между 2007 и 2009 г. ефективните плащания бяха 200 милиона евро, а от миналата година досега достигнаха 1 милиард, тоест пет пъти повече", заяви министърът. На въпроса "смятате ли, че до 2013 г. ще успеете да достигнете 50 % ниво на усвояване" министър Дончев казва, че има два крайни срока - 2013 г. за договарянето и 2015 г. за ефективните плащания.
Той посочва, че институцията, която ръководи до момента няма общи проекти с Румъния, но е "отворен за сътрудничество, ако има взаимен интерес". Попитан какви препоръки би дал на румънските власти, за да постигнат по добро ниво на усвояване на еврофондовете и да избегнат загуба на европейски средства, Томислав Дончев подчертава, че "на първо място трябва да има единство в системата, за да бъдат откривани несъответствията, преди да ги открие някой друг". Той казва също, че е важно да има "личност, която да ръководи едно такова министерство и да действа на основата на силна политическа воля". Министърът добавя също, че е необходим добър диалог с европейската комисия. "Хората от ЕК трябва да знаят, че има някой, който отговаря за европейските програми, някой, на когото да се обадят, да получат информация и който да действа бързо, ако се случи нещо. Затова е нужна координираща институция с достатъчно влияние, за да може да контролира и поддържа системата", казва министър Томислав Дончев в интервю за Хотнюз.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144