EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Домейн на кирилица по дългата процедура

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Домейн на кирилица по дългата процедура

mail12:30 | 07.11.2011прегледи 763 коментарикоментари 0


България може да кандидатства и по дългата процедура, за да получи домейн на кирилица БГ. Това каза Валери Борисов, новият зам. - министър на транспорта. Борисов обясни, че България е кандидатствала по така наречената кратка процедура за домейн на кирилица, но е била отхвърлена. "За момента положението със стринг-а на кирилица е такъв, каквото е - ние имаме отказа. Това не означава, че когато така наречената дълга процедура стартира, ние няма да предприемем необходимите стъпки и да се опитаме още веднъж да получим", каза Борисов. Като гражданин той се надява да има сайтове с разширение на кирилица до 2 – 3 години, но предупреди "да не бъдем прекалени оптимисти". Много страни в света имат домейни на своя език, така например наскоро такъв домейн е получила и Казахстан.

Експерти обясниха, че все още има шанс страната ни да получи домейна на кирилица по кратката процедура, тъй като тя не е окончателно затворена от ICANN. "Комисията не е дала препоръка", конкретизира Драгомир Славов от Регистър. БГ. Там има регистрирани около 50 000 домейна, 30 000 от тях активни. Според него е важно това, че държавата не е оттеглила искането си. "Има шанс да получим одобрение и той не е малък", каза експертът. Той посочи, че и зам. - министърът е в течение на това. И сега е необходимо търпение и организациите и държавата да си свършат работа и обществеността да подкрепя това свое искане. "Ако се получи окончателен отказ, трябва да кандидатстваме по дълга процедура. Тя ще стартира декември, както всяка година, събират се документи до януари, след това тези документи се разглеждат", обясни Славов. Той обаче посочи, че не може да се каже колко време ще трае процедурата, тъй като може и да има оспорвания.

А иначе зам. – министърът, който смени Първан Русинов наскоро на този пост заради бавната работа по електронното правителство, обеща добри новини в тази област. До две – три седмици да има обмен на документи между някои администрации. "Електронното правителство е процес. Погрешно е да мислим, че можем да фиксираме една дата и да кажем, че тогава България ще има електронно правителство", обясни той. Борисов посочи ", че що се отнася до сроковете, които бяха комуникирани от премиера - 8 – 10 месеца – те са изключително предизвикателни, но аз считаме, че в този кратък срок може да бъде постигнато много. Резултатите биха излезли най – вече от по – добрата координация между отделните администрации", обясни той. Това, според него е именно нещото, което е липсвало у нас. Борисов се похвали, че за последния месец и половина – време,, за което той е на този пост – е забелязал "коренен обрат в начина, по който работим с колегите от другите администрации". "Координацията вече е много по – лесна, готовността да работим заедно по най – различни задачи е налице", изтъкна той.

Февруари месец догодина пък ще стартира пилотен проект за преминаване от Интернет протокол версия 4 към версия 6. Той ще бъде за администрацията и ще бъде финансиран по ОП "Административен капацитет". В момента се чака крайното одобрение на проекта. Разликата между двата протокола е тази, че версия 6 е подобрена версия, освен това Интернет адресите в пространството версия 4 вече изчерпани.

Валери Борисов участва в първия у нас Domain.forum. На него президентът на ICANN Род Бекстром посочи големите промени в Интеренет, които се случиха за последните години. Така той припомни, че през 1999 г. среден потребител е влизал в нета по няколко пъти на седмица, докато днес това предизвиква по – скоро усмивка. Той сравни Интернет с откриването на огъня. След като го открива човек, разбира, че не може без него. "Всеки е господар в Интернет, това е един децентрализиран феномен, който не се поддава на централизиран контрол", каза Бекстром.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg