EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Домашен арест" - лидер по гледаемост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Домашен арест" - лидер по гледаемост

mail16:20 | 08.12.2011прегледи 1746 коментарикоментари 0


Ива Стойкова
Затвърждава се тенденцията българските зрители да предпочитат българските сериали пред всички останали продукции, излъчвани по телевизиите. Данните на GARB за ноември сочат, че абсолютен лидер и сред сериалите, и сред тв програмите е новият сериал „Домашен арест” по bTV. Челните позиции при българските серийни филми се държат от тези, излъчвани по същата телевизия. В таблицата са посочени обобщените рейтинги на сериалите в проценти:

 "Домашен арест”, "Столичани в повече”, "Стъклен дом” и "Седем часа разлика” попадат сред най-гледаните 15 заглавия. Друг интересен момент е, че досегашният №1 при сериалите – турският „Листопад” е детрониран.
В Топ 50 за месец ноември не попада втори сезон на „Под прикритие” по БНТ, но поредицата започна да се излъчва едва от 20 ноември и може да настъпи промяна с напредването на сериите на филма по БНТ. Макар че като че ли не се забелязва ентусиазъм по този филм. Премиерният епизод на втори сезон е успял да вземе едва 13,4% дял. Само за сравнение, над 53% от всички телевизионни зрители са гледали завръщането на "Стъклен дом” в ефира на bTV през октомври. Като средния дял е най-висок спрямо стартовете на всички предходни сезони на тази българска продукция.
При старта на новите серии, озаглавени „Наказанието”, пред екраните са били близо 1.5 млн. зрители.
Все пак очевидно е предпочитанието на зрителите към комедийния жанр (втори сезон на „Столичани в повече” е с лидерска позиция) и към новите заглавия. Около 1,7 милиона зрители са проследили първите два епизода от „Домашен арест” на 24 ноември. Първият ситком по оригинален български сценарий отбеляза среден рейтинг 23% и среден дял 58,6%. Резултатите са над четири пъти по-добри от тези на прекия конкурент "Етажна собственост", който по същото време е имал 4,9% рейтинг и 12,4% дял.
Още сме далеч от филмовата индустрия
Журналистът и продуцент Георги Тошев коментира неотдавна за EconomyNews.bg, че за индустрия все още е рано да се говори, а по скоро за опит за съживяване на българското кино. Дава се работа на много артисти, нови лица, режисьори, хора от техническите служби на киното, които сега предават опита си. Ако се произвеждат минимум по 10 сериала на година в продължение на 5 години, това може да се смята за индустрия.
Иначе да се заснеме сериал не е толкова скъпо, а и себестойността е ниска заради ниското заплащане на творческия и техническия екип. Според специалистите най-много се разчита на рекламния ефект, който пък се смята на базата на пазарен дял и рейтинг. Всички сериали се излъчват в прайм тайм, което означава, че инвестицията се възвръща. От друга страна, тази инвестиция не е в особено големи размери – около 2 млн. лв. на сезон.
 снимка:slusham.com


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg