EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Домати, лук и моркови най-често отглеждани в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Домати, лук и моркови най-често отглеждани в ЕС

mail09:09 | 05.03.2024прегледи 494 коментарикоментари 0


Пресни зеленчуци са били отглеждани на 2 милиона хектара земя в целия Европейски съюз (ЕС) през 2022 г., от които са събрани 59,8 милиона тона реколта. Трите най-често отглеждани пресни зеленчука в количествено отношение са домати (15,4 милиона тона реколта), лук (6,2 милиона тона) и моркови (4,4 милиона тона). Това показват данни на Евростат, публикувани днес на сайта на ведомството.

През 2022 г. ЕС е произвел 14,7 милиона тона семкови плодове (12,6 милиона тона ябълки и 2,1 милиона тона круши), 10,5 милиона тона цитрусови плодове, 6,3 милиона тона костилкови плодове (като праскови, нектарини, кайсии, череши и сливи), 2,6 милиона тона субтропически и тропически плодове (като смокини, киви, авокадо и банани), 1,1 милиона тона ядки и 0,7 милиона тона горски плодове.

Производството на някои пресни зеленчуци е съсредоточено в определени страни от ЕС. Например Италия е източник на 40 на сто от събраните домати в ЕС през 2022 г., следвана от Испания (24 на сто) и Португалия (9 на сто).   

Нидерландия е водещият производител на лук с близо една четвърт (24 на сто) от събраната реколта от културата в ЕС, следвана от Испания (20 на сто) и Франция (12 на сто). Най-големите производители на моркови са Германия (18 на сто от общото количество в ЕС), Франция (15 на сто) и Полша (14 на сто).

Италия, Полша, Испания и Франция са основните производители на плодове, горски плодове и ядки (с изключение на цитрусови плодове, грозде и ягоди) в ЕС, въпреки че за някои конкретни плодове други държави членки на ЕС също са ключови производители.

Основните производители на ябълки в ЕС през 2022 г. са Полша (34 на сто), Италия (18 на сто) и Франция (14 на сто). 

Що се отнася до прасковите, 3 държави представляват над 90 на сто от производството в ЕС: Италия (34 на сто), Гърция (33 на сто) и Испания (24 на сто), оставяйки останалите страни от Съюза да допринасят само с 9 на сто. 

Италия (25 на сто), Нидерландия (17 на сто) и Белгия (17 на сто) са основните производители на круши./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg