EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Доларът ще засилва позициите си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доларът ще засилва позициите си

mail13:45 | 19.07.2010прегледи 2243 коментарикоментари 0


Основната тема в края на полугодието на 2010 г. на финансовите пазари е страхът на инвеститорите – от втора рецесия, от срив на еврото и резки борсови сривове вследствие на ефекта от 6 май 2010 г., от липса на аргументи за възстановяване на икономиката, се казва в анализ на Цветослав Цачев от ЕЛАНА Трейдинг и Кристиян Тайлунд Блобярг от Saxo Bank.
Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че опасенията от втора рецесия са неоснователни, но потвърждават прогнозата си от началото на годината, че възстановяването на глобалната икономика няма да стане бързо (V-образно), а ще протича бавно и дълго. Цветослав Цачев, ръководител „Анализи” на ЕЛАНА Трейдинг, обясни: „В исторически план двойната рецесия е много рядко явление, което се дължи на значителна промяна в монетарната или фискалната политика. Такива промени не стоят на дневен ред.” През втората половина на годината възможностите за икономически растеж ще са ограничени, тъй като правителствените програми за стимулиране вече завършват, кредитите за потребление и инвестиции в САЩ все още се свиват, а  Китай взема мерки за охлаждане на инфлацията и балона с недвижимите имоти, което ще доведе до забавяне и при тях. Все пак перспективите пред САЩ са положителни предвид и очакваните добри печалби на американските компании в средата на годината.
Анализаторите на Saxo Bank обаче виждат висок риск от появата на втора рецесия до началото на 2011 г. Кристиян Тайлунд Блобярг, стратег за пазари на акции в Saxo Bank обяснява: „Смятаме, че ще има втора рецесия в развитите икономики (Европа, САЩ и Япония) и умерени печалби на пазарите на акции.  Основните двигатели за появата на втора рецесия са съкратените държавни разходи, свиването на паричното предлагане, както и на пазара на труда и имотите.”

Долар
Анализаторите от двете институции обаче са единодушни, че щатският долар ще продължи да засилва позициите си до края на годината, както предвиждаха първоначалните им прогнози от началото на годината. ЕЛАНА Трейдинг ревизира в по-оптимистичен план вижданията си за валутната двойка евро/долар в края на 2010 г. – от 1.30 EUR/USD на 1.20 EUR/USD (около 1.62 лв за долар). Причините за ревизията са свързани с резкия спад на еврото, отражението на съкращенията на бюджетните разходи, което ще спира растежа в ЕС и несигурността на инвеститорите, която продължава да доминира на пазарите. Кристиян Тайлунд Блобярг от Saxo Bank потвърждава: „Както и в началото на годината, очакваме еврото да продължи да поевтинява спрямо долара.  Прогнозата ни е за EUR/USD под 1.20 в края на 2010.”
Макар поевтиняването на еврото да се отразява вече добре върху експорта на европейски стоки и да се оказва единственият източник на икономически ръст, анализаторите смятат, че това няма да е достатъчно да осигури водеща роля на европейската икономика до края на годината.

Злато
Златото бе един от най-добре представилите се активи за първото полугодие – цената му се качи с 12% от началото на годината. Повишеното търсене на злато беше обусловено отново от страха на инвеститорите особено след срива на еврото: те купуваха злато, за да се освободят от евро. Въпреки това анализаторите на българската агенция продължават да подкрепят прогнозата си за негативна посока в цената на златото във втората половина на годината, като ревизират посочената цена в края на 2010 г. от USD 950 за тройунция на USD 1100 за тройунция. Причините за ревизията са свързани с това, че инвеститорите ще продължат да държат злато в портфейлите си,  докато лихвените равнища са ниски и съществува опасност от рязко охлаждане на икономическия растеж в САЩ и Европа. В момента, в който се появи апетитът за риск, те ще се освободят от злато, за да се насочат към по-рискови активи. От друга страна, поскъпването на метала не показва типичните признаци на балон, когато цената расте силно в краткосрочен период. Това означава, че няма да има силна корекция, която да свали цената на златото с 30-40%.
Анализаторите на Saxo Bank обаче имат известни опасения, че все още не е ясно дали се развива балон при златото. Кристиян Тайлунд Блобярг: „Някои уважавани инвеститори започнаха да говорят за златото като за балон в развитие, който ще направи ситуацията доста неприятна, ако се спука. Според нас за балон може да се говори, ако цената падне под 1150 долара за тройунция и най-вече под 1125 долара. Когато се разрази дълговата криза през февруари, ние прогнозирахме тренд от 1250 долара нагоре за златото. Смятаме, че в края на 2010 г. златото ще се търгува в диапазона 1046-1110 долара за тройунция.”

 Петрол
Относно петрола, и двата екипа анализатори продължават да поддържат прогнозата за натиск върху цената към края на 2010 г. Българските анализатори потвърждават прогноза за 80 долара за барел в края на 2010 г. и за динамични промени в цената през второто полугодие. Цветослав Цачев, ръководител „Анализи”, поясни: „Петролът е любимата играчка на спекулантите. Така че този спекулативен интерес ще определя пазара и ще доведе до динамични движения в цената в рамките на няколко седмици. Тази ситуация дава възможност на инвеститорите да спечелят, ако купуват договори за разлика (CFD) върху фючърси при нива под 70 долара и продават – при над 80 долара за барел.”
Кристиян Тайлунд Блобярг посочва: „През първото полугодие петролът се търгуваше на 91 долара за барел за известно време, като напоследък вече е около 75 долара за барел. Продължаваме да смятаме, че през второто полугодие макроикономическите проблеми ще засилят натиска върху рисковите активи, което от своя страна ще се отрази негативно върху цената на петрола и той ще се търгува на нива около 60 долара за барел.”

Акции
За американските акции анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг продължават да подкрепят прогнозата си, че ще има положителни и негативни посоки на цените им, което от своя страна дава възможност за печалби. Потвърждава се прогнозата за 1200 пункта на S&P500 в края на годината, като експертите смятат, че дъното на индекса е 1000 пункта. Тъй като няма сериозни причини да се счита, че САЩ ще влезе във втора рецесия, която да води до голям спад в цените на акциите, а междувременно печалбите на американските компании растат, инвеститорите имат добри възможности за печалба при покупка на акции на американски компании и задържането им за 6 месеца.
Анализаторите на Saxo Bank също потвърждават първоначалните си прогнози за годината и смятат, че до края на 2010 г. все още ще има препятствия за пазарите на акции, които ще запазят рисковата премия на високи нива за продължителен период от време:”Все пак ще има повишения на акции, тъй като най-вероятно отчетите на компаниите ще изненадват приятно.”

БФБ
За Българска фондова борса в края на 2010 г. анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг ревизират прогнозата си от 530 пункта на индекса SOFIX надолу на ниво 450 пункта. Ниската ликвидност в момента не подпомага повишаването на цените на акциите, а слабото представяне на пазара не води до поява на нови капитали към Българска фондова борса. Рецесията в България кара инвеститорите да разпродават акции, за да покриват текущите си разходи.
Дори обещаното листване на държавни дялове на предприятия да започне след средата на годината, то резултатите от него биха имали ефект върху инвестиционния интерес към БФБ от страната и чужбина едва след една година. Цветослав Цачев посочва: „Листването на държавни дялове би имало реален ефект върху БФБ, ако се подходи към него стратегически. Сериозен интерес у инвеститорите ще предизвика от една страна, атрактивна цена на първото предлагане, и от друга – последователност в листването на предприятията. Ако на борсата се появи само един случай и той остане изолиран, това не би оказало никакъв ефект върху нейната ликвидност.”
Законодателните промени в посока на въвеждане на борсово-търгувани фондове и издаване на сертификати биха увеличили ликвидността на борсата, но при текущата слаба търговия не може да се счита, че ще променят коренно ситуацията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg