EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Докъде стигна “Южен поток лайт“?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Докъде стигна “Южен поток лайт“?

mail12:40 | 05.09.2018прегледи 828 коментарикоментари 0


Операторите на магистралните газопроводи на България, Сърбия и Унгария предприеха значителни стъпки, за да продължат „Турски поток“ за доставката на руски природен газ на Балканите. Това решение стана известно на пазара като South Stream Lite /“Южен поток лайт“/ – облекчена версия на „Южен поток“.

 „Газпром“ иска да продължи тръбопроводната система до газовия хъб Баумгартен в Австрия, но проектът буксува на участъка между Унгария и Австрия. Източник, близък до италианската компания „Сайпем“, заяви пред Interfax Natural Gas Daily, че „Южен поток лайт“ все още има всички шансове да се превърне в свързващото звено между „Турски поток“ и Европа.

 „Турски поток“ е проект за експортен газопровод по дъното на Черно море от Русия за Турция и от там до турската граница със съседните страни.

Първата отсечка от газопровода е предназначена за турския пазар и фактически ще лиши България от транзита на руски газ за нейната югоизточна съседка. Втората отсечка е предназначена за Балканите и Южна Европа и може да върне България на газовата карта като транзитираща руския газ държава, но този път в посока ЕС. Двете отсечки са с капацитет по 15,75 милиарда куб.м.

Съществуват няколко варианта за продължаването на втората отсечка от „Турски поток“. При това „Южен поток лайт“ е в най-напреднал етап. Всички останали, включително „Посейдон“ и втората отсечка на Трансадриатическия газопровод имат сериозно забавяне. Завръзката е в това, че новите правила за строителство на тръбопроводи в ЕС, въведени през 2017 г., позволяват реализацията на подобни проекти само на тези оператори, които са преминали сертифициране според директивите на ЕС от 2009 година за пазарите на газ и електроенергия. Т.е.

„Газпром“ ще трябва да разчита на местните компании оператори, които ще изграждат новия тръбопровод на територията на отделните европейски държави. В началото на август България приключи изграждането на 20-километров участък от Трансбалканския тръбопровод, за да включи своята газотранспортна система към втората отсечка на „Турски поток“. Възможностите за транспортирането на газ нараснаха с 1,7 милиарда куб.м. годишно – до около 16 милиарда куб.м., заявяват от компанията „Булгартрансгаз“.

Освен това „Булгартрансгаз“ е обявила търг за проектирането и строителството на 11-километров участък между компресорната станция „Странджа“ на територията на България и „Турски поток“.

„Газпром“ чрез дъщерната си компания в Сърбия „Газтранс“ през март тази година започна да търси подизпълнители за строителството на участъка от газопровода между България и Унгария през Сърбия. Очаква се проектът да бъде завършен през октомври 2019 г. В края на юли „Газтранс“ поръча на „Сайпем“ а проведе инженерни работи и да получи разрешение за строителството на „Южен поток лайт“. Междувременно, както заявиха пред Интерфакс представители на унгарските и австрийски компании, в момента не се обсъжда изграждането на тръба между Унгария и Австрия. /БГНЕС
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4070