EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Докъде стигна програмата на саниране?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Докъде стигна програмата на саниране?

mail07:34 | 05.05.2020прегледи 6997 коментарикоментари 0


Ето какви са актуалните данни по изпъление на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради  към 27.03.2020г. според  МРРБ:

Брой сключени договори за целево финансиране (от регистъра на ББР): 2022

Брой сгради със стартирали дейности (от момента на стартиране изготвянето на ТО): 1999

Брой сгради със стартирали СМР: 67      

Брой сгради въведени в експлоатация: 1854

Едва 7% са жилищата у нас, които отговарят на съвременните изисквания за енергийна ефективност. Необходимо е да бъдат санирани над 700 хиляди сгради, сочи  анализ на Българската строителна камара.

"Става дума за малко повече от 184 милиона квадратни метра разгърната застроена площ", поясни за БНР Валентин Николов, изпълнителен директор на камарата.

Подготвени са 3250 проекта, които са одобрени и чакат финансиране. "Проблемът е толкова голям и толкова мащабен за България, той не може да бъде решен с една програма, с един механизъм, с една форма. Тук трябва да се приложи едно ветрило от програми и форми".

Колко от малките фирми в строителството могат да преминат безболезнено през кризата, ако имат възможност да участват в програма за саниране?

"В момента около 40% от фирмите работят без промяна в ритъма на работа, други 40% имат забавяне, затруднение, свиване на дейността и около 15-20 % са преустановили напълно работа, основно в частния сектор", отбеляза Николов.

Според него строителството е сектор, който много бързо може да увеличи обема си, ако има работа, поръчки и хора. "В момента хора има и ние трябва да се помъчим да ги задържим, сега ни трябват поръчки", коментира Николов. 

Половината фирми в сектор строителство, които са поискали през последните 5 години от НАП удостоверения за работа в чужбина, вече не съществуват в правния мир.

"Досега изследването, което правим, установи, че 8 от 10 фирми са фалирали заради проблеми с плащания от основния възложител", подчерта  Валентин Николов.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg