EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Документите за Шенген вече ясни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Документите за Шенген вече ясни

mail15:20 | 16.06.2011прегледи 1727 коментарикоментари 0


Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) гласува в полза на доклада на Таня Файон, относно списъка на документите за пътуване, даващи право на притежателя им да премине външните граници, и върху които може да се полага виза и относно създаването на механизъм за установяването на този списък. С Конвенцията за прилагане на Шенгенското споразумение вече е създадено ръководство от образци на документи, даващи право на притежателя им да премине външните граници, и върху които може да се полага виза. Решението за това ръководство обаче е изготвено в момент, когато сътрудничеството в областта на правото от Шенген е било все още на междуправителствена основа. Поради това сега следва правилата да бъдат адаптирани към настоящата институционална и правна рамка.
Актуализираното ръководство ще улесни органите за граничен контрол да установят при проверка дали съответният документ за пътуване, представен от гражданин на трета страна, е признат за преминаване на външните граници. Това би помогнало и в работата на консулските служители при проверка дали държавите-членки признават даден документ, при разрешението за издаването на виза.
За да се гарантира, че органите за граничен контрол и консулските служители ще могат да се възползват от актуална информация, списъкът трябва да бъде актуализиран редовно. Държавите-членки следва да уведомят своевременно за позицията си относно признаването на документите за пътуване.
Целта на доклада, е да се осигури правна сигурност що се отнася до признаването или непризнаването на документите за пътуване от държавите-членки на Шенгенското пространство. Позицията на членовете от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи е, че трябва да бъде гарантирано,че държавите-членки ясно ще заявят дали признават или не даден документ.
Някои държави-членки все още имат резерви по този въпрос. Гласуването в Съвета чрез процедурата на квалифицираното мнозинство обаче следва да даде възможност за положителен резултат в съответствие с днешното гласуване. Окончателното гласуване в пленарна зала трябва да бъде през юли.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg