EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Докладът „Гало” против пиратството в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Докладът „Гало” против пиратството в ЕС

mail14:45 | 24.09.2010прегледи 2042 коментарикоментари 0


Европейският парламент прие с голямо мнозинство Доклада за упражняване на правата на интелектуална собственост в рамките на вътрешния пазар (известен още като Gallo Report). Докладът призовава Европейската комисия да предложи законодателство, което ще положи основите на план за действие от страна на правителствата на страните-членки на ЕС за ограничаването на нарушения върху правата на интелектуална собственост, както онлайн, така и "офлайн". Докладът на Мариел Гало получи подкрепата на голямо мнозинство от членовете на Европейския парламент с 328 гласа за, 245 против и 81 въздържали се.
„Парламентът изпрати ясен сигнал към Европейската комисия, че е нужен по-силен и по-координиран подход към развитието и опазването на правата на креативните индустрии в Европа", коментира Франсез Муур, изпълнителен директор на IFPI. "Това е навременно и приветствано от творческите индустрии послание. Пиратството е голяма заплаха за работните места в Европа и явна пречка срещу развитието на легалните модели в разпространението на музика, книги, филми, както и в други сектори. Парламентът осъзна и прие, че правителствата не могат да стоят безучастни пред тази заплаха. Аплодираме и автора на доклада, Мариел Гало, както и Европейския парламент, за позицията, която заеха", каза още г-жа Муур.

„С това Европейският парламент прави решителна крачка към въвеждането на общи европейски правила за предприемането на мерки за прилагане на по-ефективна защита на интелектуалната собственост, особено в Интернет. Българската асоциация на музикалните продуценти приветства ясната позиция в подкрепа на креативния сектор, която представителите на европейския парламент декларираха с гласуването на доклада", коментира г-жа Ина Килева, изпълнителен директор на БАМП.
"Нарушаването на правата на интелектуална собственост в интернет са нарастваща заплаха за икономиката и се нуждаят от отговор на ниво Европейски парламент", съобщиха от Европейския парламент в сряда. Представителите на парламента предлагат премахването на бариери пред единен дигитален пазар чрез приемането на лицензи за авторски права в целия европейски съюз за продукти като музика, книги и филми.
„Огромното нарастване на непозволено споделяне на защитени произведения на изкуството е нарастващ проблем пред европейската икономика както за възможностите за работни места и приходи за индустрията, така и за правителствата", казаха евродепутатите.
През месец март 2010 г., независимата консултантска компания Tera публикува статистика, според която цената на това да не бъде ограничавано пиратството би била над 1.2 млн. изгубени работни места и над 240 милиарда евро изгубени възнаграждения в креативните индустрии до 2015 г. Само за 2008 г., заради пиратството, в големите креативни индустрии са изгубени над 185 хиляди работни места и над 10 милиарда евро като възнаграждения.
Секторите, свързани с музика, книги и филми постоянно преобразяват бизнеса си, за да могат да предлагат творческото съдържание в интернет. Съществуват над 400 легални онлайн музикални услуги, от които над 250, работещи в Европа, които предлагат в интернет над 12 милиона песни. Докато инвестициите в тези нови услуги расте постоянно, те са под пагубното влияние на огромните размери на проблема с дигиталното пиратство.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg