EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Доклад: По едно работно място до 5 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доклад: По едно работно място до 5 години

mail11:40 | 15.03.2017прегледи 954 коментарикоментари 0


Петдесет и пет процента от предприемачите в света очакват да разкрият поне едно работно място в следващите пет години разкрива Глобалния доклад 2016/2017 на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM).

Същевременно, на глобално ниво имат влияние още множество фактори, които биха могли да възпрепятстват подобен ръст. Подобни фактори са напредналите комуникации и технологии, които позволяват на предприемачите да оперират самостоятелно, без да имат нужда от персонал, наличието на негъвкаво трудово законодателство, отсъствие на достатъчното опитен и образован персонал, ограничения достъп до финанси и предпочитанията на компаниите да останат малки, за да се избегнат усложненията и формалностите, които обикновено носи растежа.

“Способността на предприемачеството да създава работни места демонстрира неговото ключово значение за икономическия растеж и стабилност на световно ниво“, споделя Дона Кели, преподавател в Babson College и мениджър на екипа на GEM в САЩ. “Дали това означава облекчаване на регулаторните тежести или предлагане на специализирана финансова подкрепа, политиците и заинтересованите страни ще трябва да насочат вниманието си към политики и практики, заздравяващи екосистемата, която подкрепя усилията и амбициите на предприемачите.“

Държавите, включени в доклада на GEM 2016/17 г. представляват 69.2% от световното население и 84.9% от световния БВП. За осемнадесета поредна година докладът отново се откроява като най-мащабното самостоятелно проучване на предприемачеството в света.

Ключови изводи от последния доклад на GEM

През последната година предприемаческата активност остава стабилна или показва ръст при приблизително две трети от всички икономики проучени, както през 2015 така и през 2016. Средната обща предприемаческа активност в начална фаза - ПАНФ (измервана като процент на лицата на възраст между 18 г. и 64г. , които са възникващи предприемачи или собственици и управители на нов бизнес), достига най-високи нива в ресурсно-обусловените икономики, като намалява при по-високите нива на икономическо развитие (съответно 17% за ресурсно-обусловените и 9% за иновационно-обусловените икономики). По региони, нивата на ПАНФ са най-високи в Карибите и Латинска Америка, и в Африка. И в двата региона приблизително една пета от възрастното население е ангажирано с ранна предприемаческа активност. Европа демонстрира най-ниските регионални нива на ПАНФ, като три от четирите най-ниски стойности на индикатора са именно в този регион. Нивата са под 5% в Италия, Германия, Малайзия и България.

Нивата на иновациите в дадена икономика следват нивата на икономическо развитие. На регионално равнище, интензивността на иновациите сред предприемачите е най-висока в Северна Америка с 39% и най-ниска в Африка с 20%.

Докладът разкрива силна връзка между нивата на предприемачество и възприемането на предприемачеството като положителен кариерен избор, а също и, че това се влияе от вида и интензивността на медийното отразяване на предприемачите.

Глобалният доклад на GEM се стреми да предостави на академичната общност, образователните институции, хората, които се занимават с политики и предприемачи, ключови изводи и препоръки относно връзката между предприемачеството и икономическото развитие. GEM разпознава, че няма универсално работещо решение за насърчаване на предприемачеството във всяка държава. Именно затова докладът предлага препоръки, които да послужат като основа за дискусия относно политиките и практиките, които могат да подкрепят предприемачите и да подпомогнат повишаването на въздействието върху обществото в различен контекст.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 964