EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Доклад за валутни манипулации на Пекин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доклад за валутни манипулации на Пекин

mail12:20 | 17.10.2011прегледи 742 коментарикоментари 0


Администрацията на американския президент Барак Обама заяви, че ще отложи доклада, определящ дали Китай манипулира валутата си, за да извлече търговски ползи, който трябваше да бъде оповестен вчере, съобщи Асошиейтед прес. Публикуването на доклада ще стане след като приключат серия от международни срещи, на които високопоставени представители от двете страни ще имат възможност да обсъдят въпроса. Отлагането на доклада идва в момент, когато администрацията е поставена под натиск да обяви, че Китай манипулира паричната си единица, отбелязва агенцията. Сенатът прокара закон тази седмица, който затяга правилата, определящи кога една страна манипулира нечестно валутата си.
Кандидатът за президент на републиканците Мит Ромни критикува търговската и валутна политика на Китай в реч в четвъртък, както и в авторски материал, публикуван вчера във в. "Вашингтон пост", в който казва, че би обявил Китай за "валутен манипулатор" още в първия ден на президентския си мандат.
В кратко съобщение министерството на финансите заяви, че отлага доклада, докато минат серия от срещи, включително разговорите този уикенд в Париж между финансовите министри на страните от Г-20, както и срещата на върха на Г-20 в Кан на 3 и 4 ноември. Представители на американската администрация многократно призоваваха Китай по-скоро да позволи на валутата си да нарасне спрямо долара. Китайският юан се покачи с около 10 процента от юни 2010 г., когато Пекин разреши на валутата си да повиши цената си спрямо долара. Американските производители обаче твърдят, че юанът е подценен с около 40 процента, което прави китайските продукти по-евтини в САЩ, а американските - по-скъпи в Китай, и по този начин увеличава търговския дефицит между двете страни.
 

 


Тагове: юан, Китай, САЩ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg