EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Дойче банк плаща $14 млрд. глоба на САЩ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дойче банк плаща $14 млрд. глоба на САЩ?

mail12:01 | 19.09.2016прегледи 773 коментарикоментари 0


Министерството на правосъдието на САЩ поиска от Дойче банк да плати $14 млрд. глоба във връзка с разследване относно продажби на ипотечни ценни книжа, съобщи водещият немски кредитор.

Искът срещу банката, който вероятно ще трябва да бъде уреден в рамките на няколкомесечни преговори, значително превъзхожда инвеститорските очаквания и тези на самата Дойче банк.

Въпреки че все още не е ясно какъв ще бъде размерът на окончателното плащане, ако той действително се окаже към $14 млрд., това ще подложи на сериозен натиск крехките финанси на немския кредитор и вероятно допълнително ще увреди доверието на инвеститорите в банката.

След новината акциите на Дойче банка се сриват с близо 8% в началото на днешната европейска търговия.

Дойче банк няма намерение да покрие евентуални граждански искове в размер близо до цитираната сума. Преговорите са едва в началото. Банката очаква, че преговорите ще доведат до резултати, подобно на тези за нейните партньорски банки, които ще трябва да платят доста по-малки по размер суми, се посочва в официално изявление на водещата германска банка.

В същото време Министерството на правосъдието на САЩ отказа да коментира това изявление на Дойче банк.

През 2014 година Министерството на правосъдието поиска от Citigroup да плати $12 млрд. глоба във връзка с разследване за продаваните от банката нискокачествени ипотечни ценни книжа, но в крайна сметка окончателна глоба беше в размер на $7 млрд.

Подобен беше случаят през април и с Goldman Sachs, когато банката се съгласи да плати $5,06 млрд. за уреждане на претенции, свързани с подвеждащи инвеститорите ипотечни облигации на американския кредитор по време на финансовата криза.

В края на 2013 година пък самата Дойче банк се съгласи да плати $1,9 млрд. за уреждане на претенции от страна на инвеститори, закупили от нея ипотечни книжа за $14,2 млрд. на американските държавно-контролираните ипотечни агенции Фани Мей и Фреди Мак преди финансова криза през 2008 година.

Трябва да се има предвид, че дори немският кредитор да плати половината от тази глоба в размера $14 млрд., това би представлява една от най-големите глоби, наложена от американските власти през последните години.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg