EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Договорът за "Южен поток" е разтрогнат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Договорът за "Южен поток" е разтрогнат

mail06:55 | 21.01.2016прегледи 1180 коментарикоментари 0


Публичното акционерно дружество „Газпром“ обяви разтрогването на договора по проекта за газопровода „Южен поток“, предаде ТАСС.
Бордът на директорите на „Газпром“ е одобрил сключването на споразумение с компанията South Stream Transport B.V. за прекратяването на договора, с който на „Газпром експорт“ се възлагат задължения за транспортирането на газ.
Компанията South Stream Transport B.V. се е съгласила да освободи „Газпром“ от изпълнението на всички задължения по договора, подписан на 2 октомври 2013 година. Преди броени дни български медии твърдяха, че Русия ще въобнови изграждането на „Южен поток”, но говорител на руското министерство на енергетиката опроверга това. Сега вече има и официално съобщение за прекратяването на проекта.  От пресслужбата на българското правителство обясниха, че става въпрос за прекратяване на контракта за изграждане на морския участък на проекта, в който БЕХ и българската страна нямат участие. Договорът, за който става въпрос, е с дружеството "Южен поток транспорт", което е изцяло собственост на "Газпром". Към момента българската страна не е получавала официално писмо за прекратяване на проекта за газопровода "Южен поток" на българска територия. 

История на проекта

"Южен поток" е замислен като руско-италиански проект за газопровод за транспорт на природен газ от Русия до Италия. На 5 декември 2011 г. България обяви тръбопровода за обект от национално значение. Строителството започва през декември 2012 година, но през 2014 година руският президент Владимир Путин обявява прекратяването на проекта. 900-километровият газопровод трябваше да се простира от Анапа, да премине по дъното на Черно море до Варна, да продължи до Австрия. Проектът бе с предполагаема цена от 16,5 млрд. евро, като за да започне изграждането му се изискваше одобрение от ЕС. Газопроводът трябваше да се финансира, притежава и управлява съвместно от „Газпром“ и „Ени“, а на транзитните страни се предлагаха миноритарни дялове.

Проектът в България

След проведена процедура в началото на февруари 2011 г. БЕХ  ЕАД и ОАО „Газпром” избраха консорциума между украинската компания ОАО „ЮЖНИИГИПРОГАЗ” и българското дружество „ГАЗТЕК БГ” АД за изпълнител на прединвестиционното проучване за българския участък от проекта „Южен поток”.  През август 2013 г. Висшият експертен екологичен съвет към МОСВ одобри участъка, през който щеше да премине тръбата.

Цената на българския участък възлизаше на 4 млрд.евро. Идеята бе БЕХ да финансира 15% от стойността чрез заем в размер на 620 млн. евро при лихва от 4.25%, за 22 години. 15%  бе делът на „Газпром“, а за останалите 70% руската страна обеща заем. Официално начало на строителството при село Расово бе дадено на 31 октомври 2013 г. През пролетта на 2014 г. за изпълнител на проекта бе избран консорциум Стройтрансгаз. През юни строителството бе спряно от премиера Пламен Орешарски до приключване на проверката на ЕК.

През декември 2014 година при посещение на руския президент Владимир Путин в Турция и след среща с Реджеп Таип Ердоган, става ясно, че трасето на газопровода "Южен поток" ще преминава през територията на Турция, а не на България, като проектът ще се нарича „Турски поток”.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg