EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Договор "Уестингхаус" и "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Договор "Уестингхаус" и "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности"

mail16:09 | 20.06.2023прегледи 548 коментарикоментари 0


"Уестингхаус електрик" (Westinghouse Electric) обяви, че е подписала договор за предварителни инженерни дейности (Front-End Engineering & Design, FEED) с "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" за изграждане на нов реактор с технологията "Ей Пи 1000" (AP1000) на площадката на АЕЦ "Козлодуй", събощават в писмо до медиите от компанията, отговаряща за комуникациите на американската компания в България.

През настоящия месец стартира изпълнението на договора, който включва дейности по оценка на възможностите за интегриране на българската индустрия в проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000 и за използване в максимална степен на съществуващата на площадката на АЕЦ "Козлодуй" инфраструктура.

"Щастливи сме да започнем изпълнението на предварителните инженерни дейности, свързани с реализиране на проект за изграждане на най-модерната технология в света за АЕЦ от поколение III+ (три плюс), която ще осигури чиста и надеждна базова енергия на нашите клиенти и на българското население", каза Дейвид Дърам, президент "Енергийни системи" в "Уестингхаус". "Бихме искали да благодарим на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" и на българския парламент за тяхното доверие в нашата водеща и доказала се в реална експлоатация технология".

По-рано тази година двете страни подписаха меморандум за разбирателство за създаване на съвместна работна група за планиране изграждането на реактори с технологията AP1000 в България. Работната група е в процес на оценка на регулаторните, лицензионните и проектните изисквания и разработва ускорен график за действия в подкрепа на енергийната стратегия на България. Договорът за изпълнение на предварителни инженерни дейности (FEED) е първата стъпка от проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технологията AP1000.

Към момента на площадката в Козлодуй работят два реактора с руска технология BBEP-1000. През декември 2022 г. "Уестингхаус" подписа 10-годишен договор за доставка на свежо ядрено гориво за един от блоковете в АЕЦ "Козлодуй", като доставките ще започнат през 2024 г. Ядреното гориво ще се произвежда в завода на "Уестингхаус" във Вестерос, Швеция, като това е единственият напълно независим от руски доставки и технологии проект за ядрено гориво за блокове с технология ВВЕР-1000, се отбелязва в съобщението.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg