EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Договор с Chevron до дни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Договор с Chevron до дни

mail15:10 | 19.07.2011прегледи 738 коментарикоментари 0


Преговаря се по последните детайли в договора с американската фирма Chevron за проучване на добив на шистов газ и подписването е въпрос на дни, коментира пред журналисти днес икономическият министър Трайчо Трайков.
 „Пред нас стои въпросът дали да приемем или да не приемем шистовия газ като възможност. Преди да решим, трябва да проверим дали той наистина е алтернатива – какво количество има в България, колко може да се извлече, дали ще бъде икономически изгодно, има ли и какви са рисковете за екологията, за здравето и безопасността на хората." Това каза fye Трайков по време на открита дискусия за търсенето, проучването и добива на шистов газ в България, организирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. По думите му водещи за сектор енергетика са сигурността, прозрачността и оптималните цени, които са елемент от националната ни сигурност. „Част от това е и вземането на икономически обосновани решения и създаването на възможности за избор", подчерта  министърът, като  даде за пример и изграждането на междусистемните газови връзки, участието на България в големите газови проекти, както и стимулирането на собствения добив на газ и въглища като алтернативи, които ни дават свободата да взимаме правилните решения.

„Без да подценявам страховете на хората, искам да припомня, че през седемдесетте и осемдесетте години на миналия век, във връзка с геоложките изследвания за нефт и газ и изучаването на добруджанското въглищно находище, на територията на блок „Нови пазар" и в съседство, са прокарани няколко десетки дълбоки сондажи", допълни още министър Трайков. По неговите думи голяма част от тях дори пресичат водоносния хоризонт, без да окажат отрицателно въздействие и без да се допусне замърсяване на водите. „При сондажи за нефт в този регион е регистрирано слабо газоотделяне от слой на 3000 м. дълбочина, докато водоносните слоеве са до 1000 – 1200 м. дълбочина", подчерта министър Трайков. Той акцентира върху изискванията на законодателството и екологичните стандарти като най-важните аргументи при взимането на решения от правителството. „Искам да успокоя всички знаменосци на съпротивата, че внимателно следим развитието на технологиите и искаме да проверим дали има рискове и ако има – как могат да бъдат отстранени. Затова събрахме учени, експерти, еколози, ангажираните държавни институции и местните власти, за да чуем честен и обективен отговор на тези въпроси", подчерта още Трайков. Той припомни, че с промените в Закона за подземните богатства, които министерството инициира, 50% от концесионните възнаграждения остават за общините. Има общини, които ще получат няколко десетки хиляди левове, което е сериозен ресурс за местните власти.

Прогнозните обеми на шистов газ в България варират и тепърва ще бъдат уточнявани. „Струва ми се резонно да проверим дали можем да разчитаме на такъв ресурс, разбира се, при най-строго спазване на всички екологични норми", заключи министър Трайков.

Запасите на шистов газ в Европа (без Русия) се оценяват на близо 18 трилиона куб. м. В момента шистов газ търсят в Австрия, Германия, Унгария, Ирландия, Полша, Швеция и Великобритания


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg