EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Доган и ДПС – презирани винаги

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доган и ДПС – презирани винаги

mail08:00 | 22.01.2013прегледи 1347 коментарикоментари 0


Едно зрелищно видео обиколи света. По време на партийна конференция мъж скача на сцената и насочва пистолет срещу главата на лидера на много близко разстояние. Пистолетът засича и говорителят успява да го отблъсне. Въоръженият мъж е влачен на сцената и подложен на див побой от делегати в костюми.
Но какво ни говори това за репутацията на България и за реалността, пита британският в. Financial Times. Ахмед Доган, часове след атентата все още лидер на Движението за права и свободи (ДПС), партия подкрепяна главно от турското и славянско мюсюлманско малцинство в България, се отърва невредим. Нападателят на противоречивия политик, 25-годишният Октай Енимехмедов, самият той етнически турчин, беше откаран в болница, след като беше ритан, удрян, тъпкан и налаган с предмети от разгневени членове на ДПС. По-късно беше съобщено, че пистолетът, който размахал, бил газов, зареден с лютив спрей, така че съобщенията за опит за убийство изглеждат преувеличени, коментира изданието.
Въпреки това видеото разбуни духовете в цял свят. В България, където мнозинството от населението гледа на ДПС и на Доган най-малкото с презрение, а в много случаи и с ненавист, се появиха множество теории на конспирацията - някои казват, че това било постановка за повишаване на рейтинга на ДПС преди изборите през юли. Доган подаде оставка в събота, както се очакваше, но вероятно ще остане на власт зад кулисите в своята партия, казва Димитър Бечев, ръководител на Европейския съвет за външна политика в София.

Бечев отхвърля теориите за заговор, заявявайки, че Енимехмедов изглежда самотна фигура в негодуванието си срещу Доган и е обсебен от идеята за слава, откакто брат му спечели популярно тв денс шоу през 2007 г. и участва в "България търси талант" миналата година. По-важен от мотивите на нападателя е ефектът от неприятното видео за репутацията на България. "Това е ужасно за България, защото моментната реакция на медиите е да свържат събитието с етническа омраза", казва Бечев. "Това не бива да се случва в нито една нормална демокрация", допълва той. Някои биха направили също връзка със свързаните с организираната престъпност престрелки в България след падането на комунизма, които помрачиха имиджа на една страна, която в действителност е спокойна.
През 1996 г. бившият премиер Андрей Луканов беше застрелян, а в последното десетилетие имаше множество стрелби на бизнесмени, фигури на организираната престъпност и бивши затворници, малко от които доведоха до осъдителни присъди, извършени бяха и отвличания и аматьорски бомбени атентати, свързани с политиката и нарко войните. Не беше необичайно хора да бъдат застрелвани посред бял ден на главни улици, а убийствата рязко насочиха вниманието към сериозния проблем с организираната престъпност в България в момент, когато страната правеше първите си стъпки в ЕС. Но дори тогава физическата заплаха срещу обикновени българи и чуждестранни посетители и инвеститори беше пренебрежима. Почти всички жертви имаха връзки с мрачния подземен свят в страната, отбелязва Financial Times.
Представителка на чуждестранна инвестиционна агенция в региона казва, че никога не е чувала някой инвеститор да се е страхувал за живота си в България. В повечето случаи те се чувстват по-сигурни, отколкото където и да е другаде в света. Между другото, кореспондентът на Financial Times живее в София повече от четири години и никога не е виждал ръкопашен бой, да не говорим за насочено оръжие.
Инцидентът с Доган не изглежда свързан с организираната престъпност, тъй като България постигна напредък в справянето с криминалните мрежи. Но той може да не намали безпокойството на инвеститорите за страната в момент, когато избягването на ненужни рискове е тяхното мото, коментира изданието.
"Наблюдава се спад на убийствата и това правителство успя да се справи с отвличанията", казва Бечев. Дори в най-лошите времена чуждестранните бизнесмени не бяха мишена. По-сериозно е върховенството на закона, това е реален проблем. Но (инцидентът с Доган) изпраща грешен сигнал", казва представителка на чуждестранен инвеститор, пожелала да остане анонимна. "Рискът от насилие в София не е висок, ако не правите големи сделки с мафията. Но, разбира се, инвеститорите, които четат новините, може да се притеснят, това е лошо за имиджа на България. Инвеститорите, разтревожени от организираната престъпност в България, често отиват в Румъния, където проблемът не е толкова сериозен", допълва тя. /БГНЕС


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg