EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Доволни ли са американците от заплатите си?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доволни ли са американците от заплатите си?

mail16:40 | 05.11.2018прегледи 638 коментарикоментари 0


Ново проучване в САЩ само седмица преди междинните избори за двете камари на Конгреса (на 6-и ноември) показва, че мнозинството от американците не чувстват, че финансовото им положение се е подобрило, откакто Доналд Тръмп бе избран за президент през есента на 2016-а година.

Едва 38% от американците заявяват, че техните финанси са се подобрили след изборите през ноември 2016-а, сочи проучване, публикувано в края на миналата седмица от уебсайта за лични финанси Bankrate и цитирано от агенция MarketWatch. Според 17% от анкетираните тяхното финансово състояние се в влошило, докато 45% посочва, че не са настъпили промени.

Икономиката на САЩ продължава да се подобрява, откакто беше избран Тръмп, но икономическите подобрения през последните години не са от полза за всички, посочва Марк Хамрик, старши икономически анализатор в компанията Bankrate.

Становищата относно американската икономиката са разделени според политическите предпочитания. Едва 29% от демократите смятат, че икономиката е станала по-добра при управлението на Доналд Тръмп, докато 60% от републиканците считат, че е станала по-добра.

Трябва да се има предвид, че несигурността относно икономиката на САЩ разтърси в последно време доста сериозно фондовите борси на Уолстрийт, като все повече анализатори и инвеститорите се чудят дали най-накрая не приключил 9-годишния т.нар. "бич" пазар (пазар на поскъпващи акции). Този "бичи" пазар обаче не е помогнал на всеки един американец, тъй като едва малко над половината от анкетираните (около 54%) всъщност притежават акции, които включват отделни акции, както и участие във взаимни фондове.

Според проучване на сайта за лични финанси WalletHub.com, публикувано също в края на предишната седмица, хората заявяват, че имат проблеми със заделянето на "пари "за черни дни". Почти една четвърт от анкетираните (23%) казват, че липсата на спешни спестявания е техният най-значим финансов. Около 22% пък посочват, че нямат достатъчно пенсионни спестявания, 20% се страхуват, че ще бъдат жертва на някаква измама, а 19% се притесняват, че ще загубят работата си.

Междувременно пропастта между богатите и всички останали американци изглежда се разширява. Средната работна заплата за най-печелившите американци достигна 719 хил. долара годишно през 2017-а година, нараствайки с 3,7% спрямо година по-рано и надвишавайки предишния пик от 716 000 долара годишно, достигнат точно преди последната голяма рецесия, според доклад, публикуван през миналата седмица от Института за икономическа политика (Economic Policy Institute).

 

 


Тагове: САЩ, заплати
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg