EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Добър чартърен трафик на летище "Пловдив"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Добър чартърен трафик на летище "Пловдив"

mail11:00 | 08.04.2014прегледи 767 коментарикоментари 0


С 20% ръст на пътникопотока, спрямо миналата година, на 31 март приключи зимния чартърен сезон на летище "Пловдив". Това съобщи директорът на аерогарата Иван Карнабитов. От 27 декември през летището са преминали 21 415 пътници, които са използвали чартърни полети от и до Москва и Белфаст. 90 на сто от туристите са руснаци, а всички са пристигнали у нас за ски-сезона.
Директорът на аерогарата не е особено удовлетворен, тъй като сравнението с 2013 година по думите му е "доста ниска база" - 17 870 души. Той посочи като пикова 2007 година, когато на летище "Пловдив" нямаше редовни полети и само от чартъри са обслужили 105 000 пътника. От една страна радващо е тенденцията за ръст, но пък от друга - абсолютните стойности не са толкова високи, колкото сме виждали да стигат през годините, коментира Карнабитов.
Чартърите тази зима са обслужвани от пет авиокомпании, четири от които са руски, а една е била за пътниците от Белфаст, която е използвана от общо 2600 души с по един полет на седмица. Всички пътници са били ски-туристи и са почивали на трите големи зимни курорта - Пампорово, Банско и Боровец. Ръководството на летището няма официална обратна връзка за обслужването на пътниците, но директорът е категоричен, че след изграждането на новия терминал, то е на високо и професионално ниво. И преди обслужването по отношение на човешкия ресурс е било на високо ниво, но сега комбинирано с модерна инфраструктура дава още по-добри резултати, допълни той.
Независимо от това при формирането на чартърните полети летището не е фактор, тъй като нещата са комплексни и зависят най-вече от развитието на туризма в страната. През годините пътникопотокът се изменя тотално - през 90-те години туристите са били най-вече от Германия, които през годините "изчезват" напълно, после преобладават холандски, датски, след това има бум при английските туристи, които пък спират да пътуват заради световната икономическа криза. През последните години тенденцията е преди всичко от Русия, обобщи Карнабитов. Преди години летището е обслужвало чартъри от Дания и Израел с туристи, които са пристигали предимно за обиколни турове в страната и не ползват пряко курортите. В тази връзка аерогарата работи активно със СПА асоциацията, защото този туризъм е целогодишен и може да привлича туристи през всички сезони, а около Пловдив се намират най-известните СПА-курорти в страната, добави директорът.
Редовните линии вече зависят и от нашата активност, тъй като Пловдив не е атрактивно летище за авиокомпаниите, твърди Иван Карнабитов. От всички преговори, които се водят за разкриване на нови линии в най-напреднал етап и с реални възможности са тези от Бурса, Турция. Очакванията са сериозни, защото инициативата е на турската община, а поводът - голямата диаспора български изселници, които редовно пътуват до България и Пловдив им е най-удобната дестинация. Иван Карнабитов очаква това да се случи съвсем скоро още повече, че община Бурса е създала авиокомпания, която вече има собствена страница в Интернет и на челната й страна е дадена връзка между Бурса и Пловдив. Заедно с Пловдивският университет на летището започва анкета, за да се анализира за къде пътуват хората от редовните линии. Продължават преговорите с общини от Южен-централен район за влизането им във Фонда за развитие на летището, чийто членски внос се формира по 0,50 лева на жител, отворен е и за частни фирми, като техните вноски ще са минимум 10 000 лева на година. По отношение на Фонда Карнабитов очаква положително развитие, особено след връщането на община Пловдив, която и финансово, и морално е неговият стълб. Имам нагласи към Фонда да се включат и други големи общини, сред които са Кърджали и Смолян, добави Иван Карнабитов. /БТА

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4143