EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Добър туристически сезон за Южна Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Добър туристически сезон за Южна Европа

mail16:35 | 13.10.2022прегледи 705 коментарикоментари 0


Въпреки че броят на туристите в Европа все още не е достигнал предпандемичните нива, европейските страни от района на Средиземноморието отбелязват края на един успешен сезон, а високата инфлация в този случай е с положителен знак, тъй като сериозно е повишила приходите на сектора, пише Ройтерс.

Положителната тенденция в сектора е особено важна за силно задлъжнелите икономики в региона, докато те се борят със скока в цените на енергията, който засяга както потребителите, така и бизнеса.

Миналата седмица Испания обяви, че през август през международните й летища са преминали близо 9 милиона пътници, или 87 на сто от броя на пристигналите в страната през същия месец на 2019 г. Благодарение на повишението на цените обаче туристите през месеца са похарчили 11,26 милиарда евро, близо два пъти повече на годишна основа и съвсем малко под нивата от август 2019 г.

Испания очаква приходите от туризъм през годината да достигнат 151 милиарда евро, което е 98 на сто от стойността през предпандемимчната 2019 г., когато те възлизаха да 154 милиарда евро, по данни на "Екселтур" (Exceltur) - асоциация, обединяваща големи хотелски вериги, туристически агенции, туроператори и авиокомпании. 

В съседна Португалия броят на туристите през юли превиши предпандемичнините равнища за пръв път от отмяната на ковид ограниченията, сочат данни на Националния статистически институт (INE). През месеца в страната са отчетени 1,8 милиона посетители. Възстановяването на сектора, съчетано с влиянието на инфлацията, е допринесло за скок от 21,6 на сто на данъчните приходи до 5 милиарда евро.

Италианската туристическа лоби група "Асотуризмо" (Assoturismo) изчислява, че в периода юни-август 49 милиона туристи са прекарали поне една вечер в хотел на Апенините, което все пак е с 6,9 на сто по-малко от 2019 г.

Данни на Асоциацията на туристическата индустрия "Федертуризмо" (Federturismo) потвърждават тази тенденция - приходите от чуждестранни туристи за периода почти са се върнали на предпандемичните равнища и са едва с 0,9 на сто под тези от 2019 г.

Гръцкото финансово министерство очаква приходите от туризъм през настоящата година да бъдат около 18 милиарда евро, с което да надхвърлят регистрирания през 2019 г. рекорд. Нетните приходи в бюджета за първите осем месеца на година възлизат на 39 милиарда евро, което е с 5,6 милиарда над заложената цел, най-вече благодарение на по-високите приходи от туризма и от ДДС. По-голямата част от тези преходи ще отидат за енергийни субсидии.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972