EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Добри прогнози за БВП на Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Добри прогнози за БВП на Румъния

mail16:00 | 15.04.2014прегледи 1296 коментарикоментари 0


Добрите новини, идващи от повечето макроикономически показатели на румънската икономика през първите два месеца на годината, накараха анализаторите да подобрят и прогнозите си за ръста на БВП на страната за тази година към 3 - 3,5%, съобщава вестник "Зиарул финанчиар". Досега анализаторите прогнозираха тази година растежът да се забави спрямо миналата година, като в началото на 2014 година прогнозите сочеха ръст на икономиката от 2,3%. Миналата година румънската икономика отчете ръст от 3,5%, което надхвърли и най-оптимистичните прогнози на анализаторите и на управляващите.
Февруари 2014 година донесе добри новини от повечето макроикономически показатели, след като преди това благоприятни резултати бяха регистрирани и през първия месец на годината.
Промишленото производство - един от най-важните индикатори в икономиката, регистрира ръст от 9% през февруари 2014 спрямо февруари 2013 година. Така промишлеността, чиито дял е почти една трета от БВП на Румъния, остава един от основните двигатели за икономиката тази година. През февруари бе регистриран ръст и на износа - от 12%, до 4,3 милиарда евро. Общо за януари и февруари тази година регистрираният ръст на износа е от 9,2% спрямо общия износ през първите два месеца на миналата година.
"По-голямата част от икономическите показатели имат положително развитие. Единственият сектор, който не дава признаци на възстановяване, е строителният сектор. Най-добрата новина е, че продажбите на дребно растат. Вътрешното потребление изглежда се възстановява. Ако през миналите години част от приходите се спестяваха, то през 2014 година вероятно част от тях ще отидат за потребление. И в промишлеността новините са добри. Вероятно ще имаме и една нормална земеделска година", казва главният икономист на Райфайзен банк Йонуц Думитру.


 


Тагове: Румъния, БВП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1006