EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Добри данни за бразилската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Добри данни за бразилската икономика

mail11:30 | 10.01.2024прегледи 546 коментарикоментари 0


Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва обича да се хвали, че първата му година, след като отново пое властта в страната е била успешна. През 2023 г. бразилската икономика се е подобрила, Конгресът е приел отдавна закъснелия проект за данъчна реформа, бунтовниците, които искаха да го свалят, са в затвора, а на неговия предшественик и противник Жаир Болсонаро е забранено да се кандидатира отново до 2030 г., припомня БТА.

Въпреки това 78-годишният лидер все още не успява да получи достатъчна подкрепа от гражданите и депутатите. Някои големи спънки, включително серия от гласувания в Конгреса за отмяна на наложено от него вето, са знак, че бъдещето на Лула да Силва може и да не е толкова безоблачно и продуктивно, особено с оглед на почти поравно разпределените негови привърженици и тези на Болсонаро.

"Поляризацията в бразилската политика е такава, че мненията на гласоподавателите на Лула и Болсонаро излизат и извън рамките на икономиката", заяви политическият коментатор Томас Трауман, цитиран от Асошиейтед прес и автор на неотдавна излязъл бестселър за политическите разногласия в Бразилия. "Тези групи имат много различни визии за света като ценностите, които определят идентичността на всяка група, са по-важни от цените на хранителните стоки или лихвите", добавя той. 

Луиз Инaсио Лула да Силва пое властта на 1 януари 2023 г. след минимална победа над Болсонаро през октомври 2022 г. В началото на четиригодишния му мандат едва една четвърт от Конгресa застана на негова страна. Бизнесът и опозицията се опасяваха, че Лула е "завил твърде наляво".

Бунтът, воден от привърженици на Болсонаро, разруши правителствени сгради в столицата Бразилия на 8 януари и новите сътресения изглеждаха почти сигурни. Бившият финансов министър Паулу Гедеш прогнозира, че политиката на Лула да Силва ще влоши значително икономиката подобно на обхванатите от финансова криза Аржентина и Венецуела.

"За шест месеца ще се превърнем в Аржентина, а за година и половина във Венецуела", заяви Гедеш в интервю.

Случилото се до декември миналата година сякаш опровергава подобни прогнози. Бразилската икономика ще нарасне с 3 на сто тази година вместо с очакваните от пазарните анализатори 0,6 на сто.

Инфлацията се е задържала на контролирано равнище от около 4,7 на сто на годишна основа, което е малко над предвижданията, но е далеч от двуцифрените стойности през последните години.

Нивото на безработицата се е понижило до 7,5 на сто през ноември, един процентен пункт под равнището в деня, в който Болсонаро предаде властта.

Фондовата борса в Сао Пауло удари рекордни нива през декември, като индексите се повишиха над 134 000 пункта за първи в историята й. Бразилският реал също поскъпна спрямо американския долар. Всичко това доведе до завръщането на оптимистичния и жаден за пътешествия в чужбина Лула, който "отсъстваше" почти десетилетие, потънал в лично униние.

"През 2023 г. трябваше да оправим къщата ни, да сложим нещата на място", каза бразилският президент на заседание на 12 декември. "И сега мога да кажа - бъдете готови. Идната година бразилската икономика няма да позволи на никого да изпадне в тежко финансово положение", отбеляза той.

И наистина през декември бразилското президентство съобщи в социалната мрежа "Екс" (X), че страната е изпреварила Канада и се е утвърдила като деветата по големина икономика в света, потвърждавайки октомврийските прогнози на Международния валутен фонд (МВФ).

"Приключваме годината по изключителен начин. Хората са по-щастливи, бразилската икономика отчита растеж, заплатите се увеличават, безработицата намалява. Това е приятна ситуация, като се има предвид, че наследихме една разрушена от предишното правителство страна", написа президентът, цитиран от АНСА.

Бразилия се изкачва с две позиции в класацията спрямо миналата година благодарение на комбинацията от по-благоприятен обменен курс и по-високия от прогнозирания икономически растеж. 

Въпреки отчетения подем обаче социологически проучвания сочат, че подкрепата за президента остава на равнище между 38 и 40 на сто от януари 2023 г. Тя не е нараснала дори след съобщението, че минималната работна заплата ще се увеличи през 2024 г., все по-големите законови проблеми, с които се сблъсква Болсонаро и завръщането на Бразилия като ключов играч на международната сцена при Лула.

Около една трета оценяват управлението му малко над средното ниво, а друга една трета твърдо не одобрява начина, по който той управлява мощната латиноамериканска икономика, която отново е в челната световна десетка след години на спад. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg