EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Добрев:Имаме три реализирани реформи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Добрев:Имаме три реализирани реформи

mail12:15 | 04.12.2012прегледи 611 коментарикоментари 0


С три реализирани реформи в МИЕТ сме постигнали растеж и се надяваме да изпълним още две до края на този мандат, каза икономическият министър Делян Добрев на 7-мата годишна среща на бизнеса с правителството "Големите въпроси на 2013-а", организирана от КРИБ и в-к "Капитал".
Той припомни, че от м. май 2011 г. функционира Единен орган за управление на подземните богатства, който улеснява значително работата на бизнеса. Бяха наследени 1100 преписки и след 1 година и 3-4 месеца останаха само 100, по които все още работим. Чрез тази реформа създадохме заетост - в момента секторът представлява повече от 5% от БВП, в него работят над 30 000 души и с новите концесии ще се наемат минимум още 5000, подчерта министър Добрев. Увеличихме и приходите от концесии за бюджета – 2012 г. ще завършим със 180 млн. лв., което е два пъти повече от 2010 г., дори без внесения бонус от "Тотал".

Според министър Добрев друга реформа, довела до растеж, е преструктурирането на ОП "Конкурентоспособност" през май 2012 г. Оттогава досега са сключени 492 договора с малки и средни предприятия. Стойността на безвъзмездната помощ по тези договори е 700 млн. лв. Като се прибавят и инвестираните от самите фирми средства, това са допълнително 1 млрд. лв. за българската икономика за тези шест месеца, както и новоразкрити работни места. От май до края на ноември са разплатени повече средства към българските фирми от колкото за периода 2007 г. до април 2012 г. През октомври и ноември стигнахме месечни разплащания от 40 млн. лв, посочи министър Добрев. Той припомни и за стартиралата програма "Енергийна ефективност и зелена икономика" с ресурс от 300 млн. евро. До средата на следващата година тези средства ще бъдат контрактувани, каза още той.
Третата успешна реформа е преместването на ресор "Туризъм" в град Пловдив, което е доказателство за целенасочената политика на държавата. 90% от туристите у нас са концентрирани по Черноморието и зимните курорти, заяви Делян Добрев и посочи, че потенциалът на страната ни е в културно-историческия, СПА и селския туризъм. Според него има предпоставки да привлечем повече туристи от дестинации като Япония и Китай, които са пазар от 150 млн. души.
През следващата година благодарение на ОП "Конкурентоспособност" в българските малки и средни предприятия ще бъдат инвестирани минимум 1.5 млрд. лв., каза министър Добрев. Според него икономически ръст през следващата година ще се постигне и чрез привличането на повече инвестиции. Той припомни, че миналата седмица бяха приети промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Създали сме предпоставки за следващата година преките чуждестранни инвестиции да бъдат около 3 млрд. евро. и това е нашата цел, каза още той.
Като други възможности за постигане на икономически растеж министър Добрев посочи стимулирането на потреблението, подкрепа на българските фирми да изнасят за страни като Китай, Индия и Турция, както и насърчаването на иновациите.
Според него реформи трябва да бъдат направени в още две сфери - в държавните структури, които подкрепят експорта на българските предприятия, както и ясно дефиниране на структура, която да се занимава с иновациите.
 


Тагове: Добрев, реформи
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg