EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Добрев пред чужди журналисти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Добрев пред чужди журналисти

mail09:00 | 09.11.2012прегледи 839 коментарикоментари 0


Инвестиционният климат в България е един от най-благоприятните към момента. Това каза икономическият министър Делян Добрев по време на среща с чуждестранни журналисти от Файненшъл Таймс, Проспект, Коммерсант, Винер Цайтунг, Мъни Чанъл, Ил Соле 24, АНСА, Експрес, АПА и други. Той представи предимствата на страната ни като инвестиционна и туристическа дестинация. Представителите на чуждите медии са на посещение у нас по покана на Българската агенция за инвестиции.
Българското правителство поддържа най-ниските данъчни ставки в Европейския съюз – 10% корпоративен данък и 5% данък върху дивидентите, каза министър Добрев пред журналистите. По неговите думи страната ни привлича чуждестранните инвеститори благодарение на финансовата стабилност, ниските данъчни ставки, както и мерките за насърчаване на инвестиционната дейност.
Министър Добрев представи пред чуждестранните медии и насърчителните мерки, от които могат да се възползват инвеститорите у нас. Всеки сертифициран инвеститор получава персонален асистент, който улеснява обслужването в държавните администрации. Той съдейства и за съкращаване наполовина на всички срокове за издаване на разрешителни. Ако се налага изграждане на инфраструктура до обекта, инвеститорите могат да получат и финансова помощ от МИЕТ, каза министър Добрев. С промените в Закона за насърчаване на инвестициите ще се въведе и критерий за сертифициране, свързан с броя на създадените нови работни места. Той ще даде възможност за пропорционално намаляване на размера на инвестицията с увеличаване на генерираната заетост. Предвижданите промени в ЗНИ ще позволят на инвеститорите клас А и Б да получат обратно част от осигурителните вноски за работниците, заели нови работни места, за период от две години. Това ще спести годишно 17,4% от разходите за труд на работодателя. Инвеститорите могат да кандидатстват и по проекти за техническо обновяване и енергийна ефективност по оперативна програма "Конкурентоспособност" и да получат до 50% грантово финансиране, каза още Добрев.
Туристическият сектор формира 12% от брутния вътрешен продукт на страната, подчерта министър Добрев. Красивата природа, известните зимни курорти,в които се провеждат световни и европейски състезания и богатото културно наследство са сред основните фактори за привличане на все повече туристи. Дори и по време на икономическа криза в България има ръст на туристите, каза още той. Страната ни разполага с повече от 4000 културни паметника, 38 културни резервата, 160 манастира и 9 обекта под егидата на ЮНЕСКО. България получи награда за неразкрита голф дестинация за 2012 г., припомни още министър Добрев.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg