EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Добрев: Енергийна ефективност срещу скъп ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Добрев: Енергийна ефективност срещу скъп ток

mail10:30 | 13.02.2013прегледи 383 коментарикоментари 0


Инвестициите в енергийна ефективност ще отслабят натиска за повишаване на цената на тока. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на една от проверките по жалби на граждани по повод високите сметки за електроенергия. Министър Добрев открои енергийната ефективност като едно от ключовите условия за нормализиране на ценообразуването на електроенергията.
Моделът на ценообразуване, наложен преди повече от 10 години, страда от много недостатъци, каза министър Добрев. Той даде за пример включването в цената на инвестиционни разходи по представените от електроразпределителното дружество фактури. Това се прави без експертна оценка от страна на регулатора и е най-големият недостатък на сегашния модел, допълни още министърът. По неговите думи по този начин например сероотчистките в ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Брикел" са били фактурирани за 100 млн. лева, при положение, че струват няколко пъти по-малко. Така цената на електроенергията от тези централи е повече от 100 лева за мегават, което е близо два пъти по-скъпо от цената на държавната ТЕЦ "Марица изток 2" – 66 лева. Защо тогава тази скъпа електроенергия трябва да участва в общия микс, при положение, че има възможност да се купува по-евтина, попита риторично министърът.
Кардиналната промяна в модела на ценообразуване, спешна подмяна на обикновените електромери с "умни" такива, както и възможност потребителите да ползват предплатена услуга – това са трите мерки, които ще гарантират дългосрочно решаване на проблема с високите сметки за ток.
Т.нар. "умни" електромери изпращат показания чрез модем в реално време и са много по-надеждни, отбеляза министър Добрев. По неговите думи масовото им въвеждане ще гарантира реална либерализация на пазара на ток за битовите абонати. По закон тя съществува от 2007 г., но все още няма интерес от търговци да предлагат електроенергия от други производители заради необходимостта от назначаване на сериозен допълнителен персонал – инкасатори, кол центрове и т.н. Тези електромери позволяват на абонатите да следят сметката си в реално време и намаляват загубите на електроенергия с 5-7%. По думите на министър Добрев тази промяна трябва да бъде регламентирана с решение на ДКЕВР, което да задължи електроразпределителните дружества да подменят електромерите по определен график. Процесът няма да бъде за сметка на потребителите, а ще бъде финансиран от вече одобрените инвестиционни програми на дружествата.
Вариант за отчитане е и зареждането на предплатена карта с определена сума от клиента по подобие на картите за мобилни телефони. По думите на министър Добрев това е подходящо за вилни имоти, в които няма целогодишно потребление. При този вариант цената на електроенергията с предплатена карта ще бъде същата, както при стандартното отчитане./МИЕТ
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg