EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Добра реколта от червена капия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Добра реколта от червена капия

mail16:05 | 02.09.2019прегледи 1668 коментарикоментари 0


Сред срива в производството на пипер през 2018 г., когато реколтата падна до критичните нива от 30 хиляди тона, незапомнени досега в българското земеделие, тази есен пазарът видимо излиза от кризата. Огромният проблем през миналата година беше, че от получените 30 хиляди тона чушки, червената капия беше едва 10 процента, а това е крайно недостатъчно не само за прясната консумация, но и за преработвателната индустрия, посочи Георги Василев, изпълнителен директор на Асоциация „Български пипер“.

Тази пролет площите бяха значително увеличени. Стимул за стопаните се оказа и помощта по обвързаната подкрепа, която беше отделена от останалите зеленчуци, което също даде лек тласък на това производство.

Мерките отчасти дадоха резултат и реколтата от пипер тази есен се очаква да достигне 50 хиляди тона, посочи Василев. Другият плюс е, че червената капия тази година съставлява около 80 на сто от производството, така че вместо 3 хил. т, каквито бяха отгледани през миналата година, тази есен потребителите ще разчитат на около 45 хил. т червена капия.

Дори тези количества обаче няма да покрият нуждата на консервните заводи от суровина, защото те разполагат с мощности за преработка на десет пъти повече червен пипер, посочи експертът.

На този етап кампанията все още е в началото си, затова експертите не се наемат да прогнозират как ще се движат цените тази есен. Първите сортове червена капия на този етап задоволяват основно търсенето на чушки за прясна консумация, като цените варират между 1,50 и 2,50 лв./sinor.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153