EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Добра реколта от ризлинг в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Добра реколта от ризлинг в Германия

mail17:45 | 29.10.2012прегледи 516 коментарикоментари 0


Дългата слънчева есен в Германия обещава по-добра от средното година за германския сорт Ризлинг и други качествени винени сортове, предаде ДПА, цитирайки източници от бранша, докато прибирането на реколтата от грозде все още продължава.
"Имахме шест седмици хубаво време и лозарите имаха възможността да изчакат оптималния момент за прибиране на гроздето", казва Ернст Бюшер, говорител на Германския институт за виното в Майнц. Без да бъде сполетяно от слани и бури, гроздето тази година успя да достигне времето за прибиране на реколтата и да добие аромат без щети. Сортът Ризлинг, от който се прави ароматно, тръпчиво бяло
вино, вирее най-вече в долината на река Мозел и е най-силно одобряваният продукт на германския винарски износ. Лозарите все още прибират реколтата и са много доволни от нея, допълва Бюшер.
Реколтата от друг сорт грозде за бяло вино от региона Франкония вече е напълно прибрана и според регионална асоциация на винопроизводителите в град Вюрцбург е "велика". През предишните две години реколтата пострада от студено време и есенни бури.
"По-голямата част от аромата е в кожата на гроздето", отбелязва Бюшер, обяснявайки защо гроздето в северните географски ширини е толкова уязвимо. Междувременно около типичното за Германия ледено вино (айсвайн - Eiswein) се разгоря спор пред съда в Майнц. Винопроизводителите оставят някои гроздове на лозата, докато падне силен скреж и след това прибират замразените зърна, от които произвеждат тръпчиво, сладко и скъпо вино. Според изискванията на закона температурата в лозето трябва да остане под 7 градуса по Целзий, за да се получи ледено вино. Близо 200
лозя в Германия са оставили част от миналогодишното грозде неприбрано до януари, за да произведат 468 000 литра от виното. Държавните инспектори обаче признаха за ледено вино само 5 процента от количеството, заявявайки, че температурите през януари не са били достатъчни ниски. Няколко винопроизводители обжалват пред административния съд в Майнц, настоявайки постановлението да бъде отменено.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg