EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Добавената стойност от ВЕИ е малка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Добавената стойност от ВЕИ е малка

mail16:15 | 28.06.2010прегледи 789 коментарикоментари 0


В България остава много малка добавена стойност от инвестициите във възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, съобщи БТА. Това заяви по време на срещата на министри с представители на бизнеса министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Нещо се купува от чужбина, инсталира се в страната и работи; трудно е да се види каква точно е добавената стойност, но е лесно да се види как изтичат субсидирани средства, които са ограничен обществен ресурс, заяви министърът.
Трайков посочи, че това не означава да се спре развитието на ВЕИ, но според него то трябва да е по-добре съгласувано.
Министърът отбеляза още, че в енергийната стратегия МИЕТ е формулирало ясно политиката си към ВЕИ, а именно - постигането на национаните цели за дял на ВЕИ в енергийното потребление до 2020 г. с възможно най-малко разходи за обществото. 
Министърът на околната среда и водите Нона Караджова заяви, че не вижда причина проекти за ВЕИ да се реализират върху плодородни земи, след като има толкова изоставени полигони и строителни площадки. Плодородната земя е ценен ресурс, който ще ни трябва след 20-30 години,  посочи екоминистърът и припомни, че проблемът с опустяването е голям. По думите й в страната има достатъчно място, както за ветропаркове, така и за фотоволтаични панели, включително върху покривите на сградите.
По отношение на евентуална смяна на председателя на ДКЕВР министърът на икономиката, енергетиката и туризма коментира, че такава е възможна.
В първоначалния вариант на промените в Закона за енергетиката, внесени в парламента от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, се предвижда смяна само на членове от ДКЕВР и запазване на председателя на комисията. Би могло обаче да има и вариант, в който председателят се освобождава и после се назначава, това ще го решат депутатите, заяви Трайков. Той даде положителна оценка на свършеното досега
от председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев.
Със сигурност целта е да няма вече структура от типа на Българския енергиен холдинг /БЕХ/, но още не е ясно какво точно ще го замени, добави Трайков. По думите му БЕХ е сбор от компании, на които е сложена "шапка", те плащат такси за
управление, за да им се гледат бизнесплановете.
Със сигурност това не е структурата, която ни трябва, но ни трябва структура от компании, които, работещи заедно, да увеличат максимално приходите си, отбеляза Трайков. Става дума за обединяване на услуги и дейности, уточни той. Министърът
посочи, че е по-добре БЕХ да се разформирова, едва когато министерството е готово с вариант за ново обединение на компаниите. Такъв вариант все още няма, отбеляза Трайков. Ще бъдат необходими още няколко месеца за преструктурирането, добави той.
Според него държавата не може да влияе в управлението на електроразпределителните дружества с дял от една трета от собствеността. Според него затова е добре тези държавни дялове да бъдат продадени през борсата. Има интерес от компании за
купуване на дяловете, добави Трайков. Инструктирал съм Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да подготви процедурата за избор на инвестиционен посредник, добави Трайков.
Като перспектива стои и предлагането на борсата на дял от 15 на сто от Електроенергийния системен оператор, посочи той.




 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4234