EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

До края на 2011 изчистване на стари отпуски

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До края на 2011 изчистване на стари отпуски

mail20:00 | 18.04.2010прегледи 4736 коментарикоментари 0


Променената схема за изплащане на болничните е непопулярна, но необходима мярка, каза  Христина Митрева, управител на Националния осигурителен институт в интервю за „Седмицата" на Дарик . Както е известно предложението на НОИ е той да изплаща болничните една на четвъртия ден от отпуска по болест, но вече като обезщетение. Идеята е два от първите три дни болнични да се поемат като плащане от работодателя, а единият - да не е платен и да е за сметка на работника. От финансова гледна точка няма разлика за служителите дали първият или третият ден ще бъдат без заплащане, т.е. за тяхна сметка, уточни управителят на НОИ. Очаква се новия ред за плащане на болничните да заработи от началото на юни или от 1 юли.
Да бъде въведен период от година и половина - до края на 2011 година, в който да бъдат изчистени всички натрупани стари отпуски, лансира идеята Христина Митрева. Тя коментира първоначално заявеното намерение от страна на изпълнителната власт натрупаните от стари години отпуски да бъдат изчистени до края на тази календарна година.
Нужен е сериозен дебат за промяната в условията на пенсиониране в България и затова 2012 година е разумният срок, в който да стартираме тази реформа, каза Христина Митрева. Тя уточни, че въпросът ще бъде обсъден на тристранния съвет за сътрудничество през май и след това се очакват политическите решения на правителството за пенсионната реформа.
В рамките на пакета мерки ще бъдат предложени три варианта за промяна в условията за пенсиониране в България, каза още Митрева и добави:
„Първият вариант е продължаване на продължителността на осигурителния стаж. Сега жените се пенсионират при 34 години осигурителен стаж и 94 точки, а мъжете при 37 години осигурителен стаж и 100 точки, тоест 64-годишна възраст мъже и 60-годишна възраст жени. Идеята е постепенно да започне да се увеличава този стаж, като за мъжете той достигне 40 години, а за жените - 37 години. Възрастта остава същата, защото много хора имат стаж над 40 години, мъжете и жените над 35-36 години стаж, тоест те покриват това изискване за по-висок стаж, но им се вижда, че ако се повишава възрастта поради здравното състояние на хората, недостатъчното  добрите условия на труд, напрежението, стресът на работното място, че това е по-трудно достижимо - възрастта. Така че ние сме привърженици на този вариант - който не достига този осигурителен стаж, а е достигнал възрастта 60 години - жени и 63 години - мъже, ще получава намалена пенсия, като за всяка година като не достига стаж, намалението ще е с 2,4 процента, а за месеците 0,2 процента. Каквото и да е решението, решението ще е трудно. Хората трябва да знаят какво налага взимането на такива непуполярни мерки".
Другата възможност по думите на Митрева е постепенното повишаване на пенсионната възраст, като вероятно първоначално ще се започне с повишаването на възрастта за жените, заради европейските изисквания за равнопоставеност на половете. Третата опция е да се върви към увеличение на възрастта, като това да стане общо правило - 65 години и за мъжете и за жените. Идеята е, който се пенсионира по-рано да има намалена пенсия, обясни управителят на НОИ. Т.е. ако една жена иска да се пенсионира на 60 години, тя ще може да го направи, но ще получава по-ниска пенсия до навършването на 65 години.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg