EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

До дни кандидатстваме за еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До дни кандидатстваме за еврозоната

mail14:16 | 10.04.2020прегледи 9404 коментарикоментари 0


Мога да направя голяма критика към себе си. Не трябваше да се огъвам толкова, когато вървяхме много уверено към чакалнята на Еврозоната, каза премиерът Бойко Борисов в Хасково. Защото сега виждате - Европейската централна банка /ЕЦБ/ отпуска трилиони за борба с коронавируса и за възстановяване след това, но за кои държави ? Затова сега много мощно до края на април предаваме проспектите за еврозоната. Разговарях и с председателя на ЕЦБ Кристин Лагарт, и с всички в Комисията, уточни Борисов.
    България е в прекрасно финансово и икономическо състояние, структурирана като държава и с рейтинг като на държави, които са в Еврозоната или в чакалнята. Така че аз истински се надявам след незабавното изпълнение на единственото условие да си кандидатстваме отново, поясни премиерът.
   Ние не сме се отказвали, но решихме да сме по-бавни, за да убедим по-бързо хората, посочи Борисов. Той обясни, че сегашната криза ни показва, че членовете на Еврозоната и чакалнята ще разполагат с милиарди евро за възстановяване, а тези, които не са, ще трябва да теглят огромни заеми с огромни лихви. Убеден съм, че с колегите от Хърватия, с които кандидатстваме заедно със спазването на всички критерии до този момент, не само ще бъдем приети, но и веднага след това ще ни позволят суапови плащания и така ще се "закачим" към основния "водопровод" на ЕС, подчерта премиерът.
   Той увери, че от 2 дни управителят на БНБ Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов работят с ЕЦБ, а самият той е говорил и с еврокомисаря по еврозоната Валдес Домбровскис. За ЕС ще е важно дисциплинирани държави като нашата да се възстановят по-бързо след кризата, смята министър - председателят. Той призова първо да преодолеем кризата, и след това да имаме възможност да не мислим откъде ще вземем пари за възстановяване, когато ще трябват много повече милиарди.

Не се предвижда отлагане на присъединяването на България към механизма ERM II, известен като „чакалнята на еврозоната“. Това обяви в ефира на телевизия Европа вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му България няма да може да се възползва от финансовите стимули от Европейската централна банка, именно защото не сме част от еврозоната.

До момента българската страна не е поискала отлагане на процеса по присъединяване към така наречената „чакалня за еврозоната“. Отлагането трябва да бъде одобрено от Еврогрупата, Дания и Европейската централна банка (ЕЦБ). Въпросът в момента е особено актуален, тъй като поставеният от финансовия министър Владислав Горанов срок за входирането на нужните документи за кандидатстване изтича на 26 април 2020 г. Преди малко повече от седмица управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев обяви, че сроковете за присъединяване на страната ни към банковия съюз и валутно-куросвия механизъм ERM II вече са нереалистични. Той отбеляза, че все пак работата по процеса не трябва да спира, но евентуално отлагане за 2021 г. „няма да бъде фатално“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 987