EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

До два месеца решение за АМ "Струма"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До два месеца решение за АМ "Струма"

mail06:40 | 08.05.2018прегледи 3843 коментарикоментари 0


"В рамките на месец-два археолозите и експертите имат срок да дадат решение за трасето на автомагистрала "Струма" и, в същото време, как да бъдат запазени археологическите находки". Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, след като инспектира участъка от АМ "Струма" при откритите останки от античното селище Скаптопара край село Покровник в района на Благоевград.
"През това време ще пресметнем, ако магистралата мине отдолу, следва ново отчуждаване, нови процедури, а досега са дадени над 20 милиона за отчуждаване. Експертите трябва да изследват, ако трасето мине отдолу, близо до реката, риска от наводнения. Има такова изискване. Затова на някои места трасето трябваше да бъде повдигано", каза Борисов. Такъв вариант би оскъпил изграждането на магистралата с още 50 милиона лева, добави той.
На обекта присъстваха десетки протестиращи граждани, искащи запазване на археологическите разкопки. Министър-председателят разговаря с тях. Мъж се обърна към Борисов, като заяви, че на референдум хората са гласували "за" запазване на разкопките и попита какво следва. Премиерът заяви пред протестиращите: "Спираме магистралата и отиваме да строим нагоре, на север. Какво да направим друго? Искаме да направим магистрала. От 1973 г. знаят, че има разкопки тук. Защо не протестирахте тогава? Защо не е направено? Знаете ли колко археология сме направили по страната? Искам да го направим като хората, затова търсим решение как да го направим", допълни Бойко Борисов.
По думите му до този момент за тези разкопки са дадени 3,1 милиона лева, за да ги видят хората, които са тук, гражданите на Благоевград, а това са пари на данъкоплатците. Във всички случаи ще се дават допълнително пари, но трябва да намерим по-евтин вариант. Според археолозите нагоре има много и повече ценности. Досега за археология при магистралите са дадени повече от 20-30 милиона лева, посочи още Борисов.
"Около 85 милиона лева ще струва вариантът автомагистрала "Струма", при археологическите находки край село Покровник, да минава под античното селище". Това каза председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов. Той бе категоричен, че решение ще бъда намерено. "Моето мнение е - разкопаваме горе и местим най-ценното там", заяви Атанасов.
Премиерът покани на среща в Министерския съвет през следващата седмица кмета на Благоевград Атанас Камбитов, представители на инициативния комитет за запазване на археологическите находки.
По време на инспекцията премиерът Бойко Борисов бе придружаван от министрите Владислав Горанов, Ивайло Московски, Николай Нанков, Боил Банов./БТА, Facebook


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4099