EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

До 6 хил.лв. глоба при запалено стърнище

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До 6 хил.лв. глоба при запалено стърнище

mail13:10 | 13.07.2017прегледи 9259 коментарикоментари 0


Въвежда се забрана за паленето на огън и извършването на огневи работи в пасища, мери и ливади, както и забрана за почистване на пасища, мери и ливади без писмено уведомление до областна дирекция „Земеделие”, с копие до Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в пожароопасния период, съобщава „Агрозона“. Това става с промени в Закона за опазване на земеделските земи, които ще бъдат подложени на обществено обсъждане до 10 август.

Въведените конкретни забрани са скрепени и със съответните санкции. От 1500 до 6000 лева е глобата за конкретните лица, които са извършвали огневи работи или палене на огън в пасища, мери и ливади. Съответно на ползвателя на пасища, мери и ливади, който не уведоми писмено областна дирекция „Земеделие”, с копие до Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” за почистването им, в периода, определен като пожароопасен за съответната област, се налага административно наказание „глоба” в размер от 500 до 5000 лв. При повторно нарушение наказанието е от 2000 до 12 000 лв.

С предлагания проект на закон се цели актуализиране на административните процедури за действие при установени пожари, както и превенция на пожарите в земеделските земи, се казва в мотивите на премиера Бойко Борисов. Необходимостта от предложените законодателни изменения е продиктувана от възникналите множество пожари, които засегнаха както земеделски земи, така и горски територии през миналата година. През 2016 г. в страната са регистрирани над 540 пожари, които са засегнали повече от 61 000 дка горски територии и многократно повече земеделски имоти.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg