EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

До 30% по-висок данък за автомобили

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До 30% по-висок данък за автомобили

mail06:43 | 20.10.2018прегледи 966 коментарикоментари 0


Без дебат в пленарна зала парламентът гласува на първо четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, които изменят начина за определяне на данъка на леките автомобили и на тежкотоварните с маса до 3,5 тона. Приетите текстове предвиждат новата формула за изчисляване да включва два компонента – имуществен и екологичен. Имущественият отчита мощността и годината на производство, а екологичният – екологичната категория на автомобила. По този начин размерът на данъка ще зависи от замърсяването, което превозното средство причинява на околната среда.
Новите данъчни правила ще засегнат голяма част от собствениците на автомобили в България. Регистрираните у нас превозни средства са над 3,6 милиона, като 65% от тях са над 15 години.
Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова обясни, че ръстът на данъка за тези автомобили ще бъде не повече от 20-30%. По думите ѝ това няма да е голяма сума, която да утежни хората. „От друга страна, мисля, че като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух, който дишаме ние и нашите деца, и дали ще продължим да се превръщаме във втора употреба пазар за старите коли в Европа“, заяви още Стоянова. Според нея в обществото има консенсус за това, че трябва да има комплексни мерки за подобряване на въздуха в големите и малките градове.
Според БСП увеличението ще подложи най-уязвимите слоеве в държавата на още едно изпитание. Народният представител от ПГ на "БСП за България" Иван Иванов посочи, че не е имало дискусия по промените и обвини управляващите, че са накарали хората да обеднеят още повече.
След като бъдат приети окончателно и на второ четене в парламента, новите правила трябва да влязат в сила от 1 януари 2019 г.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg