EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

До 1.3 млрд.лв. нужни на нови влакове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До 1.3 млрд.лв. нужни на нови влакове

mail06:25 | 04.09.2017прегледи 15394 коментарикоментари 0


За цялостното технологично обновление на БДЖ ще са необходими инвестиции от порядъка между 800 млн.лв. и 1,3 млрд. лв., коментира Владимир Владимиров, изпълнителен директор на „Холдинг Български държавни железници“ ЕАД при представяне на проект за поръчка на нови мотрисни влакове. По проекта за мотрисите са работили УНСС, Техническият университет и Висшето транспортно училище, експерти на БДЖ, НКЖИ и представители на Министерство на транспорта.

Владимиров отбеляза, че докладът е документ, който представя как трябва да изглежда в следващите години влаковият парк на БДЖ, какви трябва да бъдат общите технически параметри, какъв пътникопоток може да спечели БДЖ, след като подобри конкурентоспособността си на пазара и какъв комфорт трябва да предложи на клиентите си.

На тази основа „Пътнически превози” са готови да стартират обществена поръчка за доставка на нови мотриси, каза още Владимиров.

Инвестицията в технологичното обновление на железницата ще бъде разделена на два етапа. През първия се предвижда покупка на 41 мотрисни влака, а през вторият – 44. Минималната сума, необходима на „Пътнически превози, за да може да реализира първия етап, са 380 млн. лв. След старта на процедурата се очаква първите нови влакове да се движат в България към 2020 година, т.е. в края на мандата на правителството. След това е нужно отново да се вземе решение на правителствено ниво, за да бъдат осигурени средства и за втория етап.

БДЖ намалява дълговете си, коментира още Владимиров и отбеляза, че към този момент са извадени повече от 600 млн. лева за обслужване на тези дългове и всички допълнителни разходи, свързани с тях.

 

 


Тагове: БДЖ, влакове
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg