EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

До 1000 лв. годишен данък за таксита

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До 1000 лв. годишен данък за таксита

mail13:03 | 21.03.2016прегледи 1014 коментарикоментари 0


Между 400 и 1 000 лева годишен данък за автомобил ще плащат таксиметровите превозвачи. Това обаче не означава, че всеки редови шофьор на такси ще получи допълнителен налог, обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Точният размер на данъка ще се определя от общинските съвети. Около това се обединиха депутатите от комисиите по бюджет и по транспорт на съвместно заседание, което беше прекъснато за кратко заради размяната на остри реплики между депутатите и представители на различните браншови организации.

Със законовите промени се въвежда терминът "водач, извършващ дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка". Той ще си плаща осигуровките, но ще шофира автомобил, чийто алтерантивен данък е платен от превозвача. Другите две възможности за водачите са - или да работят на трудов договор към превозваческите фирми, или да се регистират като превозвачи. Тази промяна се подрепя от големите софийски компании от бранша. Основната цел на промените е да изсветлят бранша, която няма да бъде постигната, смята Мариян Киров, който има превозваческа фирма в Пловдив

"За" сме, който си е физическо лице или ЕТ да си избира, ако иска по патент, а ние, които сме по ДДС, да си останем по ДДС, защото мен ще ме натоварите с още един данък. Данъците станаха много. Не вадим толкова пари. Мога да ви дам списък от 20 фирми в Пловдив, които са по над 100 автомобила, над 200, не са по ДДС, нямат и хора, които са назначени на трудов договор, не са в затвора. Благодарение на тези хора и аз се страхувам, че мога да вляза в затвора. Поради определени хора, другите, които искаме да излезем на светло, няма как да се случи.

Георги Ряпов, който също е от Пловдив, определи промените като "геноцид" и поиска данъка да не се определя от общината. Към момента изчисления за фискалния ефект от промените не са представени.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg