EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

До 1 тон грозде за домашно вино и ракия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До 1 тон грозде за домашно вино и ракия

mail14:20 | 10.02.2012прегледи 1110 коментарикоментари 0


DiVino
Въвежда се забрана за купажиране на вина с произход от трета държава както помежду им, така и с вино, произведено на територията на Европейския съюз. Това е записано в законопроекта за виното и спиртните напитки, приет на първо четене от парламента.
Забранява се и произвеждането на вино от някои видове гроздова мъст, гроздов сок и прясно грозде с произход от трети държави. До 1 тон грозде за преработка на домашно вино или ракия разрешава още държавата с промените в закона. Продажбата на ароматизирани вина ще бъде забранена, а вино ще се произвежда само от винено грозде.
Винени лозя, засадени без право на засаждане след 31 август 1998, подлежат на принудително изкореняване за сметка на производителя по реда на този закон, се казва още в гласувания текст. В досега действащия закон е записано, че подлежат на изкореняване лозя, засадени в нарушение на разпоредбите на закона и нормативните актове по неговото прилагане. Според новия законопроект, внесен от Министерския съвет, на изкореняване подлежат и лозя от некласифицираните сортове.
Министърът на земеделието и храните осъществява държавната политика в лозаро-винарския сектор, а министърът на икономиката, енергетиката и туризма осъществява държавната политика по отношение на производството на етилов алкохол и дестилати от земеделски произход и на спиртните напитки. Особено внимание в проекта е отделено на управлението на производствения потенциал. Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) поддържа публичен лозарски регистър, в който регистрира производителите на грозде, като създава досиета за тях. ИАЛВ регистрира и винопроизводителите, като им създава производствени досиета. Лозаро-винарските продукти ще се превозват и допускат за обръщение единствено с официално одобрен придружителен документ. По отношение на спиртните напитки, етиловия алкохол от земеделски произход и дестилатите от земеделски произход са разписани правилата за производство, техническите определения, означаването, представянето и тяхното етикетиране.
Законопроектът установява специфични определения и изисквания за ракия, мастика, дестилатите за тяхното производство съобразно наложените традиционни практики.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg