EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Днес е Лазаровден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Днес е Лазаровден

mail08:10 | 08.04.2023прегледи 5501 коментарикоментари 0


Лазаровден е християнски празник, кръстен на Свети Лазар. Лазар е библейска личност, приближен на Иисус. Според легендата, когато умира и бива погребан, три дни след смъртта му Иисус се явява пред пещерата, в която е мъртвият му приятел и казва : "Лазаре, стани !". И Лазар възкръсва.
Празникът Лазаровден се нарича още Лазарица, Лазар, Лазарова събота. Лазаровден се празнува винаги осем дни преди Великден и понеже датата се определя по лунният календар, тя всяка година е различна, но винаги в събота преди Страстната (Великата) Седмица. Обичай е на този ден да се събират раззеленени върбови клонки и цветя, които на следващият ден - Цветница ще украсят вратите на дома.
Основен обред на празника е лазаруването. Това е стар народен обичай с любовно-женитбен характер, който се изпълнява от девойки, наречени лазарки, лазарици или лазаркини. Лазаркините се събират в дома на една от тях и след това облечени в традиционни народни носии или невестински премяни с богата украса по главите обхождат всички домове, пеят ритуален благослов за здраве, щастие и за женитба, любов, плодородие, благополучие. Когато посетят нечий дом, за всеки отделен член на семейството те избират песен, която да подхожда на неговото положение - дете, момък, възрастен. В къща, където има ерген, на който му е дошло време да се задоми пеят:
Ергенине - левенине лазаре
Доста одиш ергенуваш
Доста носиш мом фередже
Айде, айде ожени се лазаре.
Не ти е далеч момата
Ей я, ей я в махалата.
В различните части на България лазарките изпълняват обредния танц буенец (буенек). Във всеки дом даряват лазарките с пари, яйца, плодове, дребни подаръци, които девойките събират в кошничките си. В миналото, на този ден е било прието младите мъже да предлагат брак на своите любими. Вярвало се е , че ако девойка не е лазарувала, не може да се омъжи. След като обиколят селото, привечер лазаркините отиват на моста на реката и хвърлят във водата венчетата от главите си като част от гадание - чието венче първо бъде понесено от водата, тази мома първа ще се задоми.
На Лазаровден са в сила Великденските пости и се вари жито, което се раздава в памет на на покойниците на отбелязваната с събота Лазарска задушница.
На Лазаровден празнуват носещите имената Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина, Лазо и др.

 

Източник:bghelpforum.com

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905