EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Длъжниците на КТБ, 6.082 млрд.лв. + списък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Длъжниците на КТБ, 6.082 млрд.лв. + списък

mail19:35 | 17.02.2017прегледи 17489 коментарикоментари 1


През настоящия месец предстои публикуването в Търговския регистър на първата частична сметка за разпределение между кредиторите на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), на събраните парични средства от масата на несъстоятелността. Размерът на сумите, които кредиторите ще получат зависи изцяло от събраните (възстановените) от длъжниците на банката средства.

В тази връзка синдиците на банката представят пълен списък на некоректните длъжници на КТБ АД (н), които имат непогасени задължения към банката по отпуснати банкови кредити. Фирми и физически лица дължат 6,082 милиарда лева непогасени кредити към Корпоративна търговска банка. Това показва пълният списък на некоректните длъжници на КТБ. 

Въпреки многобройните съдебни и съдебно-изпълнителни дела, които КТБ АД (н) е завела срещу некоректните кредитополучатели, голяма част от длъжниците не погасяват своите задължения. Тези длъжници използват всякакви методи и действия, за да не погасяват задълженията си и да отклоняват активи, които могат да послужат за удовлетворяване на банката, с което увреждат интересите на вложителите на банката (които сега са и нейни кредитори). Това поведение на длъжниците има съществено отражение върху размера на събраните (възстановените) суми в масата на несъстоятелността и съответно върху сумите, които ще се разпределят между кредиторите на банката.

Подредбата на некоректните длъжници в приложения списък е направена според размера на непогасените им задължения към КТБ АД (н), без да се търси обвързаността на дружествата помежду им. Следва да се има предвид, че голяма част от длъжниците в списъка са от групата на т.нар. „дружества-бушони”, т.е. длъжници по необезпечени кредити, които нямат активи и не извършват реална търговска дейност, използвани основно за „транспортиране” на парични средства, които вероятно са били под контрола на Цветан Василев.

За целите на настоящия списък са използвани данни от вече публикувания през месец октомври 2016 г. списък на физическите и юридическите лица и размера на техните кредити, по които има просрочени задължения, обявен на интернет страницата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в изпълнение на чл. 62, ал. 12, т. 5 от Закона за кредитните институции. Тази разпоредба дава право на синдиците на КТБ АД (н) да обявят публично списък на длъжниците на банката, включващ техните имена и размера на непогасените им задължения.

В списъка не са включени длъжници, извършили прихващания на своите задължения към КТБ АД (н) с придобити вземания от банката, тъй като тези задължения са погасени счетоводно още по време на квестурата. Към момента КТБ АД (н) има заведени много на брой съдебни дела за обявяване на недействителност на извършените прихващания, като по някои от делата първоинстанционният съд вече се е произнесъл в полза на банката и е отменил прихващанията, а по други – производствата все още не са приключили.

Като синдици на КТБ АД (н) гарантираме, че както и досега ще използваме всички законни средства за събиране на вземанията на банката, уточняват те.

Списъкът на некоректните длъжници с непогасени задължения към КТБ АД (н) може да бъде намерен ТУК.


 
Коментари
 
Иван Митев - 16-03-2017 г. 17:03:58

Сегашното неправилно въведени пари е водещ причинител за понесените щети при ситуацията с „КТБ” АД. В условия на тази държавна грешка всяка банка е със съдба на жертва и подсигуряван провал, тъй като банката, колкото по-добре подпомага икономическия растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи възниква и злините са по-болезнени. Централната банка не може да спаси от вреди при банкова криза, защото не е с необходимата компетентност. Същественото за спасение на банките от актуални злини е правилно въведени пари.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820