EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ДКЕВР:Токък пада с под 8%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДКЕВР:Токък пада с под 8%

mail13:12 | 28.02.2013прегледи 683 коментарикоментари 0


Под 8% ще е евентуалното намаление на цената на тока от март. Това каза пред журналисти председателят на ДКЕВР в оставка Юлиана Иванова, цитирана от агенция „Фокус”. „Не мога да кажа с точност дали от 1 март ще паднат цените на тока, това може да ста не на 2-ри, 3-ти март, може и на 4-ти март т.г. Не искам да се ангажирам сега с прогнози, но намалението ще бъде под 8%”, заяви Иванова. „Дали сме срок на работната група утре до обяд да бъде събрана цялата информация, да се направи анализа и след това да се пристъпи към открито обсъждане”, уточни тя. Изрично в закона е записано, че след вземане на решение от ДКЕВР новите цени влизат в сила, каза Иванова. С какво предложение ще излезем на общественото обсъждане, ще ви го кажем или тази вечер, или утре сутринта, каза още Иванова.
Сутринта ДКЕВР стартира процедура по промяна на цените на електроенергията. Това стана възможно, след като днес допълненията в Закона за енергетиката бяха официално обнародвани в извънредно издание на „Държавен вестник”.
Вчера парламентът прие на първо и на второ четене промените в Закона за енергетиката вчера, свързани с цените на тока. Така Народното събрание даде право на ДКЕВР да променя цените повече от един път годишно. Според мотивите, изложени от вносителите – Мартин Димитров и Диан Червенкондев, целта на мярката е по-голяма гъвкавост и справедливост в ценообразуването. Комисията може да изменя и размера на технологичните разходи на енергийните предприятия при производство, пренос и разпределение на електрическа енергия, като определя целевите им стойности при спазване на принципа за осигуряване на баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите. ДКЕВР ще може да изменя признатия размер на други ценообразуващи елементи при спазване на принципа за осигуряване на баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите. Комисията може да взема тези решения при съкратени процедури и срокове, а решението за изменение на цените влиза в сила от деня на приемането му от ДКЕВР.
Парламентът реши да има и Обществен съвет като консултативно звено за решаване на проблеми от специалната компетентност на министъра. В състава му ще влизат представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, потребителски сдружения, научни съюзи, синдикални организации и юридически лица с нестопанска цел. Съветът се създава с решение на министъра на икономиката, енергетиката и туризма. Депутатите се споразумяха да не правят допълнителни предложения, за да може днес промените да бъдат обнародвани.
Ето оригиналният указ, публикуван на страницата на „Държавен вестник”:


Тагове: ДКЕВР, ток, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg