EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ДКЕВР сезира ЕК за Марица Изток 1 + 3

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДКЕВР сезира ЕК за Марица Изток 1 + 3

mail14:20 | 25.06.2014прегледи 2177 коментарикоментари 0


Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) сезира Европейската комисия (EK) за нарушение на общностното право, изразяващо се в предоставяне на неправомерна държавна помощ на производители на електрическа енергия, страни по дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия (ДДИЕ) „Контур Глобал Марица изток 3“ АД и „Ей и Ес 3С Марица изток 1“ ЕООД с „Национална електрическа компания” ЕАД. Това се посочва в съобщение до EconomyNews.bg на пресцентъра на ДКЕВР. В него се изтъква още:

Извършеният от ДКЕВР анализ на двете споразумения, сключени на 13 юни 2001 г. между „НЕК“ ЕАД и „Ей и Ес 3С Марица изток 1“ ЕООД и „Контур Глобал Марица изток 3“ АД, показа, че механизмът, според който общественият доставчик е задължен да изкупува цялото количество електрическа енергия, произведена от двете централи, не съответства на принципите и целите на Третия енергиен пакет, който сам по себе си е насочен към премахване на пречките пред конкуренцията на енергийния пазар.
От друга страна, клаузите в тези споразумения не съответстват на стандартните договори за изкупуване на ЕЕ, сключвани на европейските пазари и поставят двете централи в по-изгодно икономическо положение, както от другите производители на енергия, така и от потенциалните нови участници на пазара.
ДКЕВР счита, че споразуменията, сключени между „НЕК“ ЕАД и „Ей и Ес 3С Марица изток 1“ ЕООД и „Контур Глобал Марица изток 3“ АД, представляват държавна помощ, тъй като отговарят на всички критерии, предвидени в чл. 107, ал., 1 от Договора за функциониране на ЕС, а именно: участие на държавни ресурси, наличие на икономическо предимство, избирателност на предоставеното преимущество, както и нарушаване на конкуренцията и ефект върху търговията.
Припомняме, че заплаха пред либерализацията на енергийния пазар, породена от сключените ДДИЕ, се констатира и от КЗК през 2013 г. Комисията е отчела, че ДДИЕ оказват влияние върху количествата за изкупуване по квотен принцип и респективно върху формиране на цената за изкупуване и цената за доставка на електрическа енергия за регулирания пазар, а фиксираните цени влияят негативно на участието на пазара на останалите производители.
Комисията счита, че двете споразумения представляват нова и неправомерна неправомерна държавна помощ по смисъла на Договора за функциониране на ЕС. Това я прави несъвместима с вътрешния пазар. В тази връзка с изпратените жалби ДКЕВР поиска Европейската комисия да постанови разпореждане за преустановяване на държавната помощ до окончателното си произнасяне със сезирания проблем.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg