EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ДКЕВР с методика за цените на газа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДКЕВР с методика за цените на газа

mail10:15 | 10.06.2014прегледи 3423 коментарикоментари 0


Проект за Методика за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на „Булгартрансгаз“ ЕАД изработи ДКЕВР.
Според комисията методиката гарантира, на първо място, изпълнение на задълженията по Регламент (ЕО) №715/2009, който гарантира, че тарифите за ползватели на мрежата са недискриминационни и се определят поотделно за всяка входяща или изходяща точка от преносната система. Това означава, че цената ще се изчислява на база разходи за определено разстояние.
За разлика от досега действащата Методика, новата предвижда таксите за мрежата да не бъдат изчислявани на основата на „договорни пътеки“. Гарантирано е преминаването от системата „пощенска марка“ към тарифна система „вход-изход“. Методиката определя подхода за определяне на цените, като гарантира, че той ще бъде еднакъв за двете мрежи – национална и транзитна.
Механизмите за разпределение на разходите и методиката за определяне на тарифите по отношение на входящите и изходящите точки се одобряват от ДКЕВР.
Комисията има правомощието да коригира необходимите приходи, упражнявайки по този начин функциите си по ценово регулиране на преносния оператор.
Цените се основават на утвърдени от ДКЕВР разрешени приходи, включващи оперативните разходи, годишни амортизационни отчисления и възвръщаемост върху балансовата стойност на активите, с които оперира и ще оперира дружеството; на необходимия за дейността оборотен капитал за разглеждан регулаторен период, както и на справедливото разпределение на приходите по входни и изходни точки, което се базира на географското разпределение на разходите и реалните активи.
Обществено обсъждане на Проекта на Методика за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на „Булгартрансгаз“ ЕАД, ще се проведе на 15.07.2014 г. от 10.00 часа в сградата на ДКЕВР.

 


Тагове: методика, газ, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4092