EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ДКЕВР публикува обсъждани цени на парно и ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДКЕВР публикува обсъждани цени на парно и ток

mail09:30 | 12.06.2014прегледи 1212 коментарикоментари 0


На 30 юни Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ ще определи цените на парното, които ще са в сила от  1 юли, съобщи председателят на ДКЕВР Боян Боев при закриване на обществено обсъждане по темата. ДКЕВР публикува на сайта си заявленията на дружествата от сектор "Топлоенергетика" за нови цени на топлинната и електрическата енергия, както и  предвижданията на регулатора. Мярката е в отговор на обвинения от неправителствения сектор, че за част от дружествата предвижданото от комисията увеличение в цената е по-голямо от исканото в заявленията.
Представители на неправителствени организации запитаха в рамките на общественото обсъждане ръководството на ДКЕВР защо се налага увеличение в цената на парното, след като то не е поискано от топлофикационните дружества. По думите на Огнян Винаров от сдружение "Граждански контрол" при намаляваща цена на природния газ, който е основно гориво за повечето топлофикации, трябва да се обсъжда намаление в цената на услугата.
В 14-дневен срок в ДКЕВР могат да се предоставят становища, свързани с проекта на решение.

Във връзка с поетия ангажимент по време на провелото се на 10.06.2014 г. обществено обсъждане ДКЕВР предоставя информация относно предложените от дружествата и работната група на Комисията цени на топлинната енергия от сектор "Топлоенергетика“ и преференциални цени на електрическата енергия от сектор "Топлоенергетика". За повече яснота и прегледност наличната във вече публикувания „Доклад за извършен регулаторен преглед и утвърждаване на цени на топлинна енергия и определяне на преференциални цени на електрическа енергия от комбинирано производство на дружества от сектор "Топлоенергетика" от 01.07.2014 г.“ информация е представена в приложените сравнителни таблици.
Съгласно Указания и Образци дружествата представят във вид на справки необходимата за ценообразуването информация. С Указания се определят начинът за образуване и изменение на цените на електрическата и топлинната енергия, видът, формата и съдържанието на необходимата информация, която производителят или преносното предприятие задължително представя при подаване на заявление за утвърждаване на цени.
Всяко дружество има свободата и правото да планира производствената си програма и прогнозната информация за ценовия период, в т.ч. постоянни и променливи разходи и количества енергия за осъществяване на регулираните дейности. Така че моделът играе ролята на обща рамка, валидна за всички дружества, но всяко дружество самостоятелно попълва прогнозните данни. Като резултат моделът изчислява цените на топлинната и електрическата енергия.
Само едно дружество – „Далкия Варна“ ЕАД – посочва в заявлението си, че в модела има грешка и на тази база прави промени в него, като включва два пъти едни и същи разходи за акциз на природния газ, използван във водогрейните котли.
Следва да се отбележи, че някои дружества в заявленията си, с оглед на намаляване на цената на топлинната енергия, компенсират част от прогнозните си разходи за топлинна енергия чрез приходи от добавката към преференциална цена на електрическата енергия.
Предложената от работната група на ДКЕВР цена на топлинната енергия за "Топлофикация София" ЕАД е по-висока, тъй като дружеството е включило добавка към преференциална цена на електрическата енергия, която е повече от два пъти по-висока от съществуващата. Работната група е предложила добавка от 80 лв./МВтч, което e с 5 лв. по-малко от съществуващата.
Предложената от работната група на ДКЕВР цена на топлинната енергия за "Топлофикация ВТ" АД е по-висока, тъй като работната група е предложила добавка от 63 лв./МВтч, което е с 37 лв. по-малко от предложената от дружеството.
Предложената от работната група на ДКЕВР цена на топлинната енергия за "Софиягаз" ЕАД е по-висока, тъй като работната група е предложила добавка от 63 лв./МВтч, което е с 45 лв. по-малко от предложената от дружеството.
В Таблиците се виждат сравненията между сега съществуващите и предложени от дружествата цени на топлинната енергия и преференциални цени на електрическата енергия от сектор "Топлоенергетика".

В прессъобщение до EconomyNews.bg EVN България Топлофикация коментира:

На първо място, както дружеството вече публично заяви, Докладът е положителна стъпка към по-добър баланс между цените на електрическата и топлинната енергия, въпреки че в Доклада на ДКЕВР са определени по-ниски цени за топлинна и електрическа енергия в сравнение с предложените в заявлението на дружеството.

Ценовото предложение на дружеството е изготвено и отразява разходите, които то е задължено да направи, включително разходи за балансираща енергия, за покриване на технологичен разход и при адекватна норма на възвръщаемост на капитала.

С това са свързани и основните несъгласия на EVN България Топлофикация по Доклада, сред които решението на ДКЕВР да намали нормата на възвръщаемост на компанията до 4%, като в същото време Комисията решава да намали и технологичните разходи до нереалистично ниво от 20%. По този начин Комисията не отчита факта, че необходимите инвестиции в дружеството могат да дойдат единствено от адекватни на капиталовите пазари в региона нива на възвръщаемост.

Прави впечатление, че EVN България Топлофикация, която има най-ефективната когенерация в България, в Доклада получава и най-ниската добавка за високо-ефективно комбинирано производство в сравнение с всички останали когенерации на природен газ. Това е лош сигнал за всеки, който желае да инвестира в модерни и високоефективни технологии.

Друга слабост на Доклада, е че той не признава никакви разходи за балансираща енергия, с което Комисията на практика принуждава дружеството да не използва ефективно своите инсталации. Това само по себе си е в противоречие на принципите на енергийна ефективност.

Ето защо EVN България Топлофикация смята, че Комисията е длъжна да предвиди разходи за балансираща енергия, така както всеки един търговец на свободния пазар за електрическа енергия включва в цената за крайните си клиенти тези разходи.

 


Тагове: цени, парно
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg