EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ДКЕВР прие единни Общи условия за ВиК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДКЕВР прие единни Общи условия за ВиК

mail18:04 | 11.08.2014прегледи 12281 коментарикоментари 0


Единни Общи условия за предоставяне на В и К услуги на потребителите от В и К операторите беше приет на закрито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
В документа са отстранени или редактирани всички неравноправни клаузи по смисъла на чл.148, т.18 от Закона за защита на потребителите (ЗЗП) от действащите Общи условия, както и са отстранени клаузите, вменяващи солидарна отговорност на потребители в случаи, извън предвидените в закон или договорени от страните. Добавени са клаузи относно възможностите за извършване на промени в сградните В и К инсталации от страна на потребителите, както и такива относно въвеждането на минимум един път годишно на отчет в сгради в режим на етажна собственост съвместно от В и К оператора и представители на Етажната собственост, съответно оформяне на двустранни протоколи с направени констатации.
Много по-детайлно е регламентиран и редът за разпределение на разход „общо потребление“ на вода в сгради в режим на етажна собственост, като се въвежда задължение за оператора най-малко веднъж годишно отчитането на общия и на индивидуалните водомери се извършва съвместно с представители на етажната собственост. За резултатите от проверката се издава обобщена месечна справка за всички индивидуални обекти в сградата в режим на етажна собственост, с информация за индивидуалното им потребление и разпределения им разход общо потребление за съответния отчетен период. Изчислената и разпределена разлика (общо потребление) се записва на отделен ред във фактурите и в зависимост от това дали разпределената разлика е положителна или отрицателна, стойността й се добавя или съответно приспада от общата сума на всеки потребител. Новите текстове целят по-голяма справедливост като разходите да се поемат от този който ги е причинил.
В проекта за единни Общи условия е добавено и изискване за издаване на обобщена месечна справка от страна на В и К оператора след подаване на молба от потребителя в случаите, в които се разпределя разход „общо потребление“, като потребителите не дължат заплащане за справката.
Въведен е регламент за служебно откриване на индивидуални партиди за отделните имоти в сгради в режим на етажна собственост, при тяхното въвеждане в експлоатация, както и възможност за откриване на индивидуални партиди за сгради в режим на етажна собственост, за които има формиран дълг по общия водомер.
Документът уточнява и реда за погасяване на задължения при наличието на няколко просрочени задължения, които потребителят не е в състояние да погаси едновременно. Дефиниран е кръгът от потребителите на В и К услуги, в това число и в случаите, когато правата на потребител се притежават от няколко лица или потребителят е наемател и притежава качеството потребител на В и К услуги временно (за времето на наемното правоотношение) и са детайлно регламентирани правата и задълженията на страните - В и К оператор и потребител.
Сред другите въведени промени са:
• регламентира се начинът за установяване на обстоятелства с констативни протоколи и възможността за свидетел да бъде включван служител на В и К оператора;
• уточнени бяха границите на отговорността на предишен и настоящ потребител в случаите на промяна на партида;
• регламентира се редът за предоставяне на документи при откриване на партида с титуляр – наемател;
• регламентира се начинът за предоставяне на данни за броя на обитателите при определянето на месечното количество изразходвана питейна вода в случаите на липса на индивидуални водомери и моментът, от който имат сила по отношение на В и К оператора последващи промени в констатираните данни;
• регламентира се възможност при липса на споразумение между наследниците, В и К операторът да открива партида на всички наследници и да разпределя отчетените количества поравно между тях до представяне на документ, доказващ различни размери на дяловете.
Първоначалният Проект на единни Общи условия беше внесен от 51 (петдесет и един) В и К оператори.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886