EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ДКЕВР обсъжда нови цени на тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДКЕВР обсъжда нови цени на тока

mail11:08 | 27.12.2013прегледи 1228 коментарикоментари 0


Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще проведе днес обществено обсъждане на предложението на работната група на регулатора за понижение на цената на електроенергията за бита с 1 процент на дневната електроенергия и с 10 процента на нощната електроенергия, както и намаление с 1,5 процента на цената на електроенергията за малкия бизнес. Новите цени трябва да влязат в сила от 1 януари 2014 година. За да се постигне намаление на крайната цена ще бъдат намалени оперативните разходи на трите електроразпределителни дружества с два процента.
Понижават се с малко цените за разполагаемост на АЕЦ "Козлодуй" - от 22,45 лв. на 22,11 лв. на мегаватчас, на ТЕЦ "Марица Изток 2" - от 22,82 лв. на 22,47 лв. на мегаватчас, на ТЕЦ "Бобовдол" от 13, 35 на 13,15 лв. на мегаватчас и на ТЕЦ Варна от 89,20 на 81,33 лв. на мегаватчас. Регулаторът планира да бъдат намалени двойно цените за пренос и достъп по електропреносната мрежа - от 12,47 лв. на мегаватчас на 6,91 лв. на мегаватчас. Цената, по която НЕК в качеството си на обществен доставчик продава електрическа енергия на крайните снабдители и на електроразпределителните предприятия, обаче ще  бъде повишена от 95,85 лв. на мегаватчас на 104,34 лв. на  мегаватчас, защото се отчитат допълнителни разходи от договорите nс централите ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3, както и разходи за  зелена енергия.

Предстоят одити в електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕВН, "Енерго-про" и "Златни пясъци", както и в "Топлофикация София", съобщи пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев. Задали сме си срок от четири месеца за продължителност на одитите, ако се налага, този срок ще бъде удължен, стига да успеем да анализираме изцяло информацията, която ще получим, каза Боев. Екипите, които ще извършват одитите, ще бъдат големи, те ще се сформират в първите дни на следващата година, добави той. През първото тримесечие на 2014 г. ще се анализират и възможностите за намаление на цената на природния газ и ако има възможност за такова намаление, то това ще се отрази и на всички дружества, ползващи синьото гориво, коментира Боев. По думите му така могат да бъдат намерени резерви и за намаление на цените на парното отопление, а евентуално - и на електроенергията. Смятам, че има резерви за понижение на цената на природния газ, каза Боев. Всеки може да има своето становище, коментира Боев изказаните на общественото обсъждане опасения, че намалението на цените на тока може да има ефекта на бумеранг и да доведе малко по-късно до по-голямо поскъпване. В отговор на въпрос какво ще направи ДКЕВР, ако одитите покажат, че не е обосновано понижение на технологичните разходи на електроразпределителните дружества, Боев каза, че тогава ДКЕВР ще вземе акуратните мерки, независимо какви са.
Представителите на трите електроразпределителни дружества и на топлофикациите заявиха, че не приемат намалението на технологичните им разходи при корекцията на цените на електроенергията от 1 януари 2014 година. Не приемаме мотивите на работната група на ДКЕВР за намаление на цените, свързани с технологичните разходи при производство на електрическа енергия, посочи Валентин Терзийски - заместник-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. Той отбеляза, че високоефективното комбинирано производство се постига от горивни инсталации, съобразени с горивата, които се използват в България, а при тях има увеличение с 20 процента на логистичните разходи. Терзийски призова към повече мъдрост и анализ на предоставените от дружествата данни.
От електроразпределителните дружества заявиха, че при корекцията на цените не са отразени разходите за балансиращ пазар, които те ще имат през следващата година. Йорг Золфелнер - председател на УС на "ЕВН България", запита на база на какви данни е изработено становището за намаление на технологичните разходи на електроразпределителните дружества и дали ако има друго външно експертно становище, ДКЕВР ще се съобрази с него. Золфелнер посочи, че са необходими огромни инвестиции, за да има мрежата качество като в западноевропейските страни. С намалението на цените ефектът за мрежата ще е отрицателен, защото ще се намалят средствата за поддръжка и ощетен ще е крайният потребител, посочи Золфелнер. Зорница Генова - мениджър в ЧЕЗ, заяви, че това е третото поредно намаление на технологичните разходи на дружествата - през март те са намалени от 15 на 12 процента, от август - на 10 процента, а сега се намаляват на 8 процента, без да са посочени мотиви. Пред журналисти Генова заяви, че дружествата най-вероятно ще обжалват решението на ДКЕВР в съда. От 1 януари намалението на цените ще влезе в сила и ние ще го изпълняваме, но тези цени ще имат ролята на бумеранг, добави още Генова. Тя посочи, че намалението с близо 24 млн. лв. на приходите на ЧЕЗ ще трябва да бъде компенсирано със сериозна оптимизация на всички разходи, но сигурността на снабдяване няма да бъде застрашена. Божидар Митев - председател на Независимия синдикат на енергетиците, заяви, че предлаганите промени не са обсъждани в Консултативния съвет към ДКЕВР, а се прави формално обществено обсъждане в предпоследния работен ден за годината. С измененията в цените не се постига баланс между интересите на енергийните предприятия и потребителите, категоричен е Митев. Поредното намаляването на цените няма да реши проблемите в енергетиката, то ще се върне със страшна сила върху гърба на потребителите, заяви той. Българинът дори не е стимулиран да намали дневната си консумация, защото цената й остава непроменена, добави енергетикът./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg