EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ДКЕВР зачеркна 1 юли като дата за тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДКЕВР зачеркна 1 юли като дата за тока

mail13:00 | 28.05.2013прегледи 361 коментарикоментари 0


Новият регулаторен период за цените на електроенергията няма да е от 1 юли, а от по-късна дата, когато бъдат приети промени в Закона за енергетиката, така че да се промени моделът на ценообразуване. Това заяви пред журналисти днес председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова.
На практика ние вече излязохме от процедурата да се променят цените на електроенергията от 1 юли, но съм почти убедена, че първото нещо, с което ще се занимават депутатите, ще са промените в ЗЕ, каза Харитонова.
Харитонова предположи, че ще се наложи да има леко увеличение на цената на електроенергията, дори и да бъдат приети промените в ЗЕ. В момента това, което е заявено като производство на зелена енергия за следващия ценови регулаторен период, ще струва от порядъка на 1 млрд. и 200 млн. лв., тези пари някой трябва да ги плати и това сме всички ние и индустрията, посочи председателят на ДКЕВР. Според Харитонова в никакъв случай не може да се говори за повишение на цените на тока от порядъка на 16 процента, каквито бяха изчисленията на ДКЕВР, при положение че не се приемат промени в модела на ценообразуването. Харитонова обясни, че трябва да се променя изцяло принципът на образуване на цените, защото с излизането на свободния пазар на всички потребители - средно напрежение, регулираният пазар се свива, а според сега действащото законодателство именно върху регулирания пазар се прехвърля скъпата енергия, която общественият доставчик е задължен да изкупува от ВЕИ-централите и от централите с дългосрочни договори. Председателят на ДКЕВР посочи, че намерението на регулатора е да прехвърли част от задължителното изкупуване на енергията от скъпите централи към свободния пазар. В момента се правят всички възможни сметки, така че да не се наложат непоносими такси на индустрията и в същото време се защитят и интересите на битовите потребители, каза Харитонова.

Тя коментира още, че има предложение да не се изкупува цялото количество произведена зелена енергия и това може да бъде възприето. Харитонова заяви, че проблемът с енергията от ВЕИ не е само наш, а го имат и другите страни от ЕС, така че може да имаме подкрепа от Брюксел да се въведат законови промени, чрез които да отпадне задължението за 100-процентово изкупуване на зелената енергия. Председателят на ДКЕВР обаче каза, че за да има ефект, промяната трябва да засегне вече работещите мощности от ВЕИ, а не да важи само за новоприсъединени, защото на
практика такива няма да има или ще са много малко. По повод на събираната временна цена за достъп до мрежата за производителите на зелена енергия Харитонова каза, че в момента електроразпределителните дружества декларират какво са събрали като суми от тази цена и какво са претърпели като разход за управление на мрежата вследствие на присъединените ВЕИ-мощности, за да се види каква част от дефицита в системата може да бъде покрит от тази цена.

Източник:БТА

 


Тагове: ДКЕВР, ток
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg