EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Диференцирана минимална заплата?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Диференцирана минимална заплата?

mail10:57 | 07.10.2012прегледи 1322 коментарикоментари 3


Георги Ангелов,ikonomika.org

Симеон Дянков предложи на "тристранката" да мисли за диференциация на минималната заплата по региони:

Принципно смятам, че минимална работна заплата в размер от 310 лева е правилна на този фон на развитие на българската икономика. Въпросът е дали може юридически да има разделение или диференциация по райони. За 310 лева минимална работна заплата в София, Пловдив или в Бургас не работи почти никой. Докато в Северозападния район – Монатана, Враца, Видин – имаме данни, че значителна част от хората в частния сектор работят на минимални заплати. Там излиза въпросът дали увеличението на минималната заплата ще предизвика проблем за бизнеса в региона. Аз смятам на Тристранния съвет, който е следващата седмица, да питам социалните партньори дали може да се мисли за диференциран подход по райони. Може да се направи формула: в районите с по-ниска безработица от средната за страната минималната работна заплата да бъде еди-каква си, а за райони с по-висока безработица – минималната заплата да бъде по-ниска. Правили сме сметки в кои сектори това може да влияе на безработицата и спокойно казвам, че при заплата 310 лева в нито един от секторите това не би трябвало да е проблем.

На теория, това е добре – една и съща минимална заплата може да на е проблем в големи градове и силноразвити региони и да създава голяма тежест и висока безработица в други региони, които не са толкова развити. В този смисъл, посоката на мислене е правилна. Не може с една и съща регулативна тежест да се товари и най-развитият град, и най-западналото село.

Обаче, в България реално минималната заплата не е толкова голям проблем на пазара на труда – тъй като съществуват т.нар. "минимални осигурителни прагове", които най-често са по-високи от минималната заплата. Какво значение има, че минималната заплата е 290 лева след като минималният праг е 400 или 500 лева и всъщност работодателите трябва да се съобразяват с него? На практика, минималните осигурителни прагове са "де факто" минимални заплати и те са тези, които имат нужда от реформа на първо място.

Подобно мнение защити и Европейската комисия в своите доклади от юни:

Трябва да бъдат преразгледани браншовите и професионалните минимални осигурителни прагове. Някои от тези прагове са определени много близо до средната за тези браншове и професии работна заплата, което налага по-висока реална ставка на социални отчисления за онези служители, чиято действителна заплата е под облагаемия минимум. Вследствие на това тази система, чийто замисъл е борбата с недекларирания труд, може всъщност да оскъпи нискоквалифицираните работници в някои сектори и региони на пазара на труда.

Радващо е, че се обръща поглед към проблемите на пазара на труда. Радващо е, че посоката на мислене е правилна. Добре е, обаче, да се адресира и точно реалният проблем, за да има сериозен положителен ефект върху заетостта и пазара на труда. Фокусирането само върху минималната заплата и пропускането на минималните прагове би било не само погрешно, но и неефективно.


 


 
Коментари
 
ZEN - 06-10-2012 г. 20:56:07

Георги Ангелов, заедно с хер флик, да помислят и за диференцирани цени на тока и другите режийни разходи в такъв случай. Примерно в северозападна България тока да е 0.05лв/kWh. А, кво ще кажете? Клоуни сте най-долни, бегайте на гей-парада в Белград!

Defi - 07-10-2012 г. 16:49:15

Диференцирани работни заплати и не само минимални са много по добра противоинфлационна мярка отколкото глупостите изписани в цяла статия от един лумпен с съмнтелно образование и още по съмнителен ценз и квалификация.

Йорданов - 08-10-2012 г. 09:39:40

Интересно ми е как думата диференцирано не позиционира вниманието на правораздавателни и най-вече конституционни органи. Какво стана с равните права на българските граждани? Не означава ли това, че едни намират конституцията за пожелателна, а други реагират само тогава, когато трябва да се унищожи политически противник. Години наред се извършва още един геноцид. Това е геноцидът над работилите в рискови условия категоризирани в първа категория труд.За тях няма индексации, компенсации и процентно съотношение между пенсията и актуалната заплата върху последната заемана длъжност в размер на 60-65 %. Нещо повече диференцирано няколко, в категории извън общата маса скрити в свръхсекретен списък получават пълния размер на пенсията си.Друга категория пенсионери след 2013 година също ще получават пълният размер.Става така че пенсии в размер на "тавана" получават вече и хора, които не са работили рисков труд. Защото непрекъснато се индексират пенсиите им. Значи тук става дума за специално отношение към група хора пол

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg