EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дистанционна работа и недостиг на мозъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дистанционна работа и недостиг на мозъци

mail18:09 | 16.05.2023прегледи 874 коментарикоментари 0


Предложенията за работа в намиращия се в революционен етап от развитието си дигитален сектор се сблъскват с недостиг на "мозъци". Технологичните компании се конкурират за таланти, дори това да означава да ги наемат да работят дистанционно, понякога на другия край на света, съобщава Франс прес. 

44-годишният Никълъс Песмиър току-що е напуснал Силициевата долина, за да се установи в Рино, щата Невада и да работи "напълно дистанционно" (full remote - жаргонът, който се използва в технологичния сектор за интегрална дистанционна работа) за приложението за сравнение на полети "Хопър" (Hopper). Освободен от "Гугъл" (Google), съкратил неотдавна 12 000 работни места, той не е срещнал трудности да си намери нов работодател, заинтересуван от профила му на разработчик на софтуер. 

"Изцяло дистанционната работа дава възможност всеки да реши къде иска да живее и, ако след два месеца си промени мнението, да е свободен да го направи", разказва той от новото си жилище, което му служи и за офис. 

От другата страна на Атлантическия океан Джордан Питиър, на 35 години, е разработчик за "Горджъс" (Gorgias), френско-американска компания за поддръжка на електронна търговия. Той също работи от жилището си в Гренобъл, в Алпите, твърдейки, че е избрал място, което е по-подходящо за семеен живот от Париж. 

"Говорих с шефа ми за преместването и това нищо не промени за него, тъй като от дълго време работя дистанционно по интегрална схема", заявява той. 

С екипи, пръснати в Гренобъл, Белград и Торонто, основателят на "Горджъс" Ромен Лапер, ръководи от Сан Франциско служители в различни часови пояси.

"Изборът за напълно дистанционна работа ни позволява да ускорим процеса по наемане на служители за инженерни позиции или продуктови мениджъри и имаме достъп до голям брой талантливи специалисти". Така той описва тази хибридна организация, смесваща цялостна дистанционна работа с частична в зависимост от регионите.

Тази тенденция е в основата на създаването и на американската компания "Римоут" (Remote), основана през 2019 г., за да свърже компании, където и да се намират те с квалифицирани служители навсякъде по света. Това обяснява Маргьорит Монроз, отговорник на "Римоут" за Франция и страните от Бенелюкс.

Компанията,  за която работят хиляди служители в 70 страни, също работи напълно дистанционно - от счетоводството до отдел "Човешки ресурси".

Наемайте по-евтино

Дистанционната работа означава и край на кафето и малките еклерчета с колегите, време е за онлайн срещи. Тенденцията не е изцяло нова за професиите в технологичния сектор, но набра скорост от началото на пандемията. И многобройните вълни от съкращения, обявени от технологични гиганти  като "Гугъл", "Епъл" (Apple), "Фейсбук" (Facebook), "Амазон" (Amazon), не променят нищо, според специалисти в сектора, които виждат в случващото се начин компаниите да се откроят в "лова" на талантливи специалисти. 

"Имах няколко възможности за избор на работа, след като напуснах "Гугъл" и за мен опцията за дистанционна работа е важен аргумент", твърди Никълъс Песмиър. 

Тази организация на работа позволява да се наемат специалисти с много по-ниски заплати. Един инженер - специалист по обработка на данни получава 17 400 долара годишна заплата в Делхи спрямо 187 000 долара в Сан Франциско, се посочва в доклад на американската компания "Гартнър" (Gartner) от 2022 г.

Предимството е и административно, обяснява Сирил Дюпуе от консултантската компания "Меритис" (Meritis). "Преди това компанията предприемаше всички необходими стъпки, за да привлече служител от друга страна, което често е съпроводено и с административни забавяния. Благодарение на пълната дистанционна работа тази бариера от документи е премахната , всичко може да се прави от разстояние, дори от много далеч", подчертава той. 

"Преди бяха свидетели на изтичане на мозъци, например от Европа, Африка или Азия за САЩ. Понастоящем с подема на дистанционната работа талантливите специалисти остават в родните си страни", добавя Маргьорит Монроз от "Римоут".

Методът обаче има и своите недостатъци като трудността да се интегрират по-младите служители, по-трудната за предаване корпоративна култура, нетипичното работно време. 

С това затруднение се е сблъскал и Джордан Питиър, който е управлявал "екип от служители, разпръснати в Париж, Квебек, Букурещ и Сиатъл: имахме часова разлика от 10 часа от Изток на Запад. Беше уморително", признава той. Затова секторът е започнал да набира персонал според часовите зони, за по-голяма гъвкавост./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg